Waterskiën, maar dan achter een paard: 'Horseboarding moet hoognodig bekender worden'

HAPERT - Horseboarding. Als je er nog nooit van hebt gehoord, dan is dat geen schande. Het is een nog onbekende tak van de paardensport. Maar daar moet verandering in komen volgens de zussen Ilse en Eveline van Meer. Ze organiseerden zaterdagmiddag een clinic in Hapert

Horseboarding lijkt een beetje op waterskiën, maar dan op een board met wielen en achter een paard. In Nederland wordt het nog niet veel gedaan, alleen in het noorden en westen van het land zijn er wel eens wedstrijden. "We willen de sport in het zuiden promoten, zodat er hier ook meer wedstrijden komen", vertelt Eveline.

Ilse is de ruiter en Eveline hangt erachter met het board. Ze zijn nu ongeveer een half jaar bezig. In het begin ging dat met vallen en opstaan. "Eveline viel om de vijf meter", lacht Ilse. "Maar nu gaat het al een stuk beter", voegt Eveline daar aan toe.

Sabrina van Mourik en Gaby Dorn geven de clinics. Ze zijn allebei wedstrijdruiters en hebben al eens meegedaan aan het EK, met een andere partner. Maar sinds kort zijn ze samen een koppel. Gaby is de ruiter en Sabrina staat op de plank. Voor Sabrina was dat wel even wennen: "Ik kan niet snowboarden of skateboarden, maar het gaat me nu steeds beter af." 

De sport vergt vooral veel oefening en je moet ook de goede spullen hebben. "Je hebt natuurlijk een paard en een board nodig", vertelt Gaby. Maar bijvoorbeeld ook een tuig, een lijn en goede bescherming, vooral voor de boarder want die valt nog wel eens. En natuurlijk heel veel lol." Sabrina voegt daaraan toe: "Het is gewoon hartstikke leuk. Je werkt samen als team met je paard en het is weer eens iets anders."

Meer over dit onderwerp:
horseboarding hapert paarden clinics