Dineke Minten (28) is Nederlands kampioen paaldansen: ‘Ik heb hier keihard voor getraind'

WAALWIJK - Maar weinig mensen weten dat het een officiële sport is. Toch heeft iedereen er - al dan niet met rode oortjes - van gehoord: paaldansen. En laat de Nederlands kampioen nou net uit Brabant komen. Zondag veroverde Dineke Minten (28) uit Lieshout namelijk de eerste plaats op het Nederlands Kampioenschap Paalsport. En ze is dolblij. “Ik heb hier een half jaar lang keihard voor getraind.”

Het is de tweede deelname aan een NK voor Minten. Vorig jaar werd ze vierde. "Ik was er toen eigenlijk nog niet klaar voor", blikt ze terug. Maar dit jaar trok ze alles uit de kast. “Ik ben minder gaan werken en was een half jaar lang vaak zes dagen in de week aan het trainen.” En het harde werk betaalde zich uit. “Toen ik mijn puntenscore hoorde, moest ik huilen. Er waren ook heel veel vrienden en leerlingen bij in het publiek, die waren ook heel blij.” 

Door de winst mag ze nu door naar het WK, dat in juli wordt gehouden in Spanje. “Daar doen ontzettend veel landen mee en het niveau is echt heel hoog.” Van Minten behoort met een achtste plaats op de wereldranglijst zelf tot die wereldtop. Haar kwaliteit? "Ik ben vooral van de kracht en de trics. Ik ben erg goed in salto's, springen en dat soort dingen."

Erotisch?
En dan de vraag die Minten inmiddels wel kan dromen. Paaldansen, is dat niet alleen iets voor erotische dames in een smoezelige club? Het antwoord is nee. 

Lees verder onder de afbeelding.

“Paalsport is sinds tien jaar een serieuze sport in Nederland en het groeit heel snel. Je kan het een beetje vergelijken met een Chinese paalact in het circus. Dat zijn van die mannetjes die in een paal klimmen en daar allemaal acrobatische kunsten op doen. Als je meedoet begrijp je direct dat er geen erotiek bij komt kijken” Net als bij het turnen zijn er bovendien strenge kledingvoorschriften. Billen moeten te allen tijde bedekt en een decolleté laten zien is verboden. 

Leven van een topsporter
En dus leidt Minten het leven van een topsporter, zij het nog een beetje geïmproviseerd: “Het is nog niet zoals bij het schaatsen, waar alles goed is geregeld. Bij mij is het veel doe-het-zelf.” 

Meer over dit onderwerp:
nk paaldansen dineke minten