Op 4 mei denkt ook Roosendaal weer terug aan zijn oorlogsverleden

4 mei 2017 om 15:53 • Aangepast 21 november 2020 om 01:32
nl
Op 4 mei denkt ook Roosendaal terug aan een oorlogsverleden dat nog steeds zijn sporen nalaat. Roosendaal werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door twee bombardementen. Ook was er een werkkamp waar gevangenen onder barre omstandigheden werkten aan de Duitse tankverdedigingswerken rondom de stad.
Profielfoto van Floyd Aanen
Geschreven door
Floyd Aanen

Aan het einde van de oorlog in 1944 was er aan de Wouwseweg in Roosendaal in het gebouw van de Landbouwschool een zogeheten 'Aussenkommando' van Kamp Vught. "Het was bar en boos", zegt historicus en Roosendaler John Braat.

[tweet:https://twitter.com/FaanenFM/status/860045501336563712]

Ben Bril en Sonny Boy
In het werkkamp zaten 'bekende' gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog. De Joods-Nederlandse bokslegende Ben Bril bijvoorbeeld. "Ben Bril zat met zijn gezin in het Roosendaalse werkkamp. Hij heeft er niet lang gezeten want hij was op 'doorreis' naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het verhaal gaat wel dat Ben vaak een bewaker een klap heeft proberen te verkopen", zegt John Braat die meerdere boeken schreef over de oorlog en het verzet in Roosendaal.

[tweet:https://twitter.com/FaanenFM/status/860041577254854657]

Naast Bril zat ook Waldemar Nods alias Sonny Boy in Roosendaal gevangen. Over Sonny Boy is een boek verschenen van Annejet van der Zijl later, dat later ook werd verfilmd. "Sonny was van Surinaamse afkomst. Dat moet, zeker in die tijd, vrij apart zijn geweest in Roosendaal." Zowel Ben Bril als Sonny Boy overleefden de oorlog.

Strategisch treinstation
Roosendaal heeft een groot internationaal treinstation. "Zeker tijdens de oorlog was dat zeer strategisch gelegen. Er gingen honderden treinen per week uit Duitsland via Roosendaal naar de Atlantikwall in Frankrijk. Daarnaast gingen er heel veel Joden via Roosendaal naar de Duitse concentratiekampen. Een triest feit maar Roosendaal heeft mede daardoor wel een heel rijk oorlogsverleden", besluit John Braat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.