Petitie om kerncentrales Doel en Tihange te sluiten aangeboden

BERGEN OP ZOOM - Fractievoorzitter Evert Weys van de politieke partij GBWP gaat vrijdag de petitie om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten aanbieden. De petitie is inmiddels een half miljoen keer ondertekend door mensen uit de Duitsland, Belgiƫ, Limburg en Brabant. De FANC, dat is de Belgische toezichthouder voor de nucleaire sector, krijgt de petitie aangeboden

"Een half miljoen vond ik in eerste instantie heel erg ambitieus, maar blijkbaar leeft het heel erg", vertelt Weys in het ochtendprogramma Wakker van Omroep Brabant. Dat merkt hij ook in zijn omgeving. "Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid, met name bij de scheurtjescentrales." 

Druk opvoeren
De afspraak is dat België alle kerncentrales in 2025 gaat sluiten. "Maar dat doen ze alleen als de energiezekerheid gegarandeerd is, dus als er voldoende alternatieven zijn. Er wordt op dit moment niet zo hard aan alternatieven gewerkt, dus de angst bestaat dat ze dat weer willen gaan uitstellen", legt Weys uit.

Of de petitie daadwerkelijk gaat helpen is maar de vraag. De beslissing om de centrales te sluiten ligt bij de Belgische regering. "Door de druk op te voeren en te laten zien dat mensen zich ongerust maken willen we een signaal afgeven en hopelijk wordt daar naar geluisterd."  


Meer over dit onderwerp:
KERNCENTRALES DOEL TIHANGE PETITIES