Brabanders zijn gul met organen, provincie scoort hoog met donorregistraties [KAARTJE]

EINDHOVEN - Vrijwel nergens in Nederland is het aantal donorgeregistreerden hoger dan in Brabant. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral in Oost-Brabant zijn veel mensen bereid om hun organen na de dood af te staan, maar Goirle is in Brabant de gemeente met de meeste geregistreerden.

In deze gemeenten zette 34 procent van de mensen boven de twaalf jaar een vinkje achter zijn of haar naam. Van de grote steden scoren Den Bosch en Breda het hoogst (29 procent).

Het laagste aantal geregistreerden in Brabant is te vinden in Aalburg en Werkendam. Daar hebben ook de meeste mensen expliciet aangegeven geen donor te willen zijn. Ook in West-Brabant zeggen relatief veel mensen nee tegen het donorschap.

6,3 miljoen geregistreerden
Landelijk zijn er in totaal 6,3 miljoen mensen van boven de twaalf jaar geregistreerd als donor. Behalve Midden- en Oost-Brabant zijn de kop van Noord-Holland en Oost-Nederland plekken waar relatief veel mensen zich hebben geregistreerd.

In 2020 gaat de nieuwe donorwet in waarbij mensen automatisch geregistreerd staan tenzij ze uitdrukkelijk aangeven dat ze dat niet willen.  

Bekijk in het onderstaande kaartje het aantal donorgeregistreerden in heel Nederland.

 

Meer over dit onderwerp:
DONOREN CBS DONORORGANEN ORGAANDONATIES
Deel dit artikel: