Merci! Hoge Franse onderscheidingen voor Brabantse organist en componist

27 september 2018 om 13:46
nl
De medaille de vermeil van de Société Académique d'Éducation et d'Encouragement Arts-Sciences-Lettres. Het is een mondvol, maar Ad van Sleuwen uit Hilvarenbeek heeft hem binnen. De organist krijgt deze hoge Franse onderscheiding omdat hij zich jarenlang heeft ingezet voor de Franse muziek en cultuur.
Profielfoto van Martijn de Graaf
Geschreven door
Martijn de Graaf

Door de Grote Petruskerk in Hilvarenbeek schalt: 'Het leven is goed in het Brabantse land'. Ad van Sleuwen trekt alle registers open van het Hirtum-orgel in de kerk. "Als jongetje van drie of vier mocht ik voor het eerst met mijn vader mee. Hij was organist. Na die eerste keer was ik verknocht aan dat instrument. Later mocht ik het orgel bespelen op het moment dat de mensen de kerk uitliepen als mijn vader gespeeld had." Zo werd het plantje gezaaid bij Van Sleuwen.

Frankrijk
De jaren die volgde heeft hij veel tijd aan de muziek besteed. Hij studeerde aan het Brabants conservatorium. Later doceerde hij daar ook en geeft veel pianoconcerten. Hij richtte zich in de loop der jaren vooral op de Franse muziek: "Franse muziek heeft het kenmerk dat het zeer verfijnd is. Er zit heel veel geestkracht achter. En wat ik ook mooi vind, is de kleinheid van de stukken."

Trots
"We zijn heel trots op het feit dat we twee onderscheidingen mogen verwelkomen in Brabant," zegt Wim van der Ros van de Brabantse orgelfederatie. Na Ad van Sleuwen krijgt ook Daan Manneke een onderscheiding. Zaterdagmiddag wordt in de Hilvarenbeekse kerk de onderscheiding uitgereikt.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.