Zege in jubileumwedstrijd Kika van Es is reden voor feest, Oranje naar finale play-offs om WK-ticket

9 oktober 2018 om 19:58
De Nederlandse voetbalsters hebben zich geplaatst voor de finale van de play-offs voor het WK. Na de eerdere 2-0 zege in eigen land volgde dinsdagavond een 1-2 zege in Denemarken. Voor Kika van Es was het duel met de Denen een (gouden) jubileumwedstrijd.

De uit Boxmeer afkomstige Van Es speelde tegen Denemarken haar vijftigste interland. De eerste keer dat ze voor Oranje in actie kwam was op 21 november 2009 in een thuisduel met Wit-Rusland. Door blessures ontbrak ze bij veel interlands, maar inmiddels is de Ajax-speelster weer een vaste waarde bij Oranje.

Slechte start
Behalve Van Es stonden de Brabantse speelster Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen in de basis. Na iets meer dan drie minuten schrokken ze allemaal. Dominique Bloodworth maakte in het zestienmetergebied een overtreding op Pernille Harder. Nadia Nadim benutte de strafschop. Een snelle tegentreffer in een belangrijk duel, zo ging het mis in de laatste wedstrijd van de groepsfase waarin Oranje tegen Noorwegen een WK-ticket verspeelde.

Winst
Lang hoefden de Nederlandse vrouwen niet te vrezen voor een hele moeilijke wedstrijd. Een paar minuten na de tegentreffer stond het alweer gelijk. Lineth Beerensteyn nam in de zevende minuut de gelijkmaker voor haar rekening. De spits van Bayern München scoorde met haar hoofd, op aangeven van Desiree van Lunteren. Met dat uitdoelpunt op zak had Denemarken de opdracht om nog minimaal drie keer te scoren om de finale van de play-offs te halen.

In de rest van de wedstrijd kreeg Denemarken wel kansen, maar mede door keepster Loes Geurts bleef het 1-1. In de absolute slotfase werd het zelfs nog 1-2 voor Oranje. Beerensteyn maakte in blessuretijd de winnende treffer.

Finale
Om een ticket voor het WK in Frankrijk te pakken moet Nederland in de finale van de play-offs afrekenen met de winnaar van het duel tussen België en Zwitserland. Dat werd Zwitserland. De dubbele ontmoeting in de finale wordt afgewerkt tussen 5 en 13 november.