CDA als grote winnaar uit de stembus bij eerste gemeenteraadsverkiezing Altena

ALTENA - Het CDA is woensdagavond als grootste uit de stembus gekomen tijdens de gemeenteraadsverkiezing in Altena. Voor de eerste keer mochten inwoners van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem stemmen voor het gemeentebestuur van Altena, de gemeente waarin de drie samengaan vanaf 1 januari. De opkomst was groot; maar liefst 52,15 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Het CDA won met ruim een kwart van de stemmen (25,7 procent). Altena Lokaal eindigde met 19 procent als tweede en de oudste politieke partij van Nederland, de SGP, belandde op een nipte derde plek met 16,6 procent van de stemmen. En daarmee verliep de avond volgens verwachting. De SGP is al jaren de grootste partij in de regio, maar verwachtte bij deze verkiezingen niet de grootste te worden. 

Hoge opkomst
Burgemeester Yves de Boer is verantwoordelijk voor de organisatie van deze herindelingsverkiezing: “Ik ben trots op de opkomst van 52 procent, omdat de die bij herindelingsverkiezingen vaak lager ligt. De meerderheid van de kiesgerechtigden heeft zich vandaag uitgesproken. En daar ben ik blij om.”

Grootste gemeente
Als de gemeente Altena in de nacht van 31 december op 1 januari 2019 een feit is, is het direct de grootste gemeente in oppervlakte van de provincie Brabant. Nog een opmerkelijk feit: alle drie de burgemeesters worden die nacht ook officieel ontslagen, evenals de wethouders.