Geflatteerde uitslag in Breda: NAC verliest met 0-3 van Ajax

24 november 2018 om 20:05
NAC speelde zaterdagavond thuis tegen Ajax. Het was de vijftigste editie van het duel, maar reden voor slingers en ballonnen was er niet. De hekkensluiter verloor met 0-3, maar zeker in de eerste helft waren de Bredanaars iets beter en ontbrak het aan wat geluk. Ajax schoot voor rust niet op goal, maar kwam toch met 0-1 voor door een eigen goal van debutant van Jethro Mashart. Na rust viel Ajax meer aan, al was 0-3 geflatteerd en onnodig.
Profielfoto van Malini Witlox

Omroep Brabant hield het duel live bij. Lees hieronder alles nog eens terug.

93' Higler fluit af. NAC had in de eerste helft recht op meer. Vijftien seizoenen geleden won de thuisclub voor het laatst.

92' Geheel onterecht, maar uit het niets valt de 0-3 voor Ajax. Huntelaar maakt de goal en tikt de voorzet van Tagliafico binnen.

90' Er komen drie minuten speeltijd bij. NAC geeft niet op en probeert nog een goal te maken. Keeper Onana van Ajax heeft de bal en rekt flink tijd bij de uittrap, wat hem op een fluitconcert komt te staan. Bij Ajax komt Wöber erin en Neres gaat eruit. De achterliggende gedachte achter de wissel is onduidelijk, trainer Ten Hag lijkt tijd te willen winnen.

88' Balbezit voor NAC. Na wat heen en weer tikken, wordt eindelijk op goal geschoten, maar Onana grijpt in. Sydney van Hooijdonk valt in. Hij krijgt nog een paar minuten speeltijd. Klomp gaat eruit, hij heeft er een prima wedstrijd opzitten.

85' NAC mag dan 0-2 achterstaan, het zijn de NAC-fans die je hoort zingen. In het Ajax-vak is het stil.

83' Een goede kans voor Te Vrede, hij schiet echter tegen keeper Onana aan. De videoscheidsrechter bekijkt de beelden, ging er aan de kans van NAC een overtreding vooraf? Nee, oordeelt hij.

81' Grote kans voor Huntelaar, maar NAC werkt de bal weg.

80' Huntelaar valt in, Dolberg gaat eruit.

74' Een goede voorzet van Rosheuvel. Te Vrede wordt vastgehouden in het strafschopgebied. Hij wil een penalty. De videoscheidsrechter bekijkt de beelden, maar wil er niet aan.

70' Geel voor Te Vrede. Het is al de vierde NAC-speler die geel krijgt in dit duel.

69' Een goede kans voor Ajax, Dolberg denkt dat de bal erin gaat, maar Van Leer keept hier uitstekend. De doelman die wordt gehuurd van Ajax, voorkomt de 0-3. Van Leer ligt bij een deel van de aanhang al weken onder vuur, maar hier zullen ze hem voor danken.

66' Geel voor Labyad na een overtreding op Verschueren. Ook Nijholt krijg een kaart, hij geeft Dolberg een por. Scheidsrechter Higler roept de protesterende Nijholt bij zich. Hij lijkt met rood te dreigen, maar het loopt goed af.

62' NAC wisselt. El Allouchi gaat eruit, Korte komt erin.

54' En dan valt de goal toch. 0-2 voor Ajax, Labyad laat met een enorme knal keeper Van Leer kansloos. Ajax speelt veel dominanter dan in de eerste helft. Alsof er een compleet andere ploeg staat en NAC gaat het nog moeilijk krijgen als de Amsterdammers zo blijven spelen.

50' Ajax is dicht bij 0-2. Neres schiet op de paal.

46' We zijn weer begonnen. Een wijziging bij Ajax: Labyad voor Van de Beek.

45' We gaan rusten. NAC was in de eerste helft iets beter dan Ajax,  een gelijkspel zou terecht zijn. Ajax schoot geen enkele keer op doel tot nu toe. Hopelijk kan NAC na rust een of meerdere goals maken.

39' Wat een drama voor de jonge debutant Jethro Mashart, hij maakt een eigen goal. Het staat 0-1. Het is een onverdiende voorsprong. Ook Daan Klomp maakt deze wedstrijd trouwens zijn debuut.

37' Gele kaart voor Klomp na een forse overtreding.

32' NAC verdedigt geconcentreerd, iedere potentiële kans voor Ajax wordt onschadelijk gemaakt.

26' Hoekschop voor NAC. Rosheuvel neemt de corner, maar tot een kans leidt het niet. Direct daarna mag Rosheuvel weer bij de bal gaan staan voor een vrije trap. Het publiek voelt dat hun ploeg in deze fase de betere is. Ajax mist een creatieve speler zoals Ziyech.

20' In september wist NAC PSV tot de rust op 0-0 te houden. Lukt dat nu ook met Ajax. Ajax maakt in ieder geval geen moment aanspraak op een goal.

16' Een goede kans voor NAC. Ajax-keeper Onana bokst de bal weg. El Allouchi schiet naast, maar er was ook al gefloten voor buitenspel. Ajax speelt terughoudender dan vorig seizoen, toen NAC verpletterd werd.

9' Een goede aanval van NAC, Rosheuvel geeft een voorzet, maar niemand kan koppen. De fans staan achter de ploeg en laten horen dat ze er zijn.

8' Pierre Van Hooijdonk is aanwezig in het stadion, hij trad deze maand toe tot de technische staf van de club. Zijn zoon Sydney zit op de bank.

3' Voor de eerste keer staan de spelers van NAC op de helft van de tegenstander.

1'  We zijn begonnen, Ajax heeft afgetrapt. NAC krijgt bijna direct een corner tegen, maar de bal wordt weggewerkt. NAC staat de eerste twee minuten met de rug tegen de muur. Verdedigen, verdedigen, verdedigen.

Ajax scoort dit jaar veel en de club boekte al zes zeges op rij. Vorig jaar werd het zelfs 0-8, een wedstrijd waar veel fans en spelers liever niet aan terug denken.

NAC start mét een debutant in de gelederen. De 18-jarige Jethro Mashart start in de basis en maakt zijn eerste minuten in het geel-zwart. Voor de eerste keer dit seizoen zit rechtsback Pele van Aanholt bij de selectie. Trainer Mitchell van der Gaag kiest voor een systeem met vijf verdedigers.

Dennis Higler is de scheidsrechter.

Bij Ajax vervangt David Neres op de rechterflank de geblesseerde Hakim Ziyech. Trainer Erik ten Hag houdt verder vast aan zijn basisformatie van de laatste weken. Hij spaart geen speler voor de uitwedstrijd van dinsdag tegen AEK Athene in de Champions League. Ajax kan zich in Griekenland plaatsen voor de achtste finales van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico, Schöne, Van de Beek en De Jong; Neres, Dolberg en Tadic.