Video

Einde van een tijdperk: visverwerker Wylax na 112 jaar weg uit Woudrichem

9 maart 2020 om 11:26
nl
Onlosmakelijk verbonden zijn ze met elkaar, vesting- en vissersstadje Woudrichem en het visverwerkingsbedrijf Wylax. En toch komt aan die relatie, die 112 jaar duurde, een eind. De huidige eigenaar VISCO vertrekt uit het stadje, omdat het pand niet meer voldoet aan de moderne eisen van de visverwerkingsindustrie. In de hoogtijdagen van de riviervisserij leverden honderden Woerkumse vissers riviervis aan het bedrijf, dat de gevangen vis – voornamelijk zalm - verwerkte en doorverkocht.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

In 1908 richtte de Woerkumse zalmvisser Teunis Wijnbelt het bedrijf Wijnbelt& Co. op, een handelsbedrijf in zoetwatervis, Hollandse zalm en paling. Vis die werd gevangen en aangeleverd door honderden vissers die in Woudrichem actief waren in de riviervisserij. “Op veel gevangen vis had Wijnbelt recht”, vertelt de 87-jarige Jan Pippeling. “Wijnbelt had namelijk veel viswater in bezit, dus die vissers moesten al hun vis bij Wijnbelt brengen, die ook de prijs bepaalde.”

“Historisch gezien is het een aderlating”, zegt Kuin Borg van het plaatselijke visserijmuseum in een reactie. Ook Johan Combee van de eeuwenoude Coöperatieve Visserijvereniging De Hoop heeft een soortgelijke reactie. “Ik vind het jammer, maar ik had het wel aan zien komen. Jammer, heel jammer.”

undefined

Later werd het Wylax. De huidige eigenaren van het bedrijf, dat onderdeel is van het bedrijf VISCO uit Urk, doen binnenkort het licht uit in het uit 1942 daterende bedrijfspand. “We willen moderniseren en dat kan hier niet meer, dus het klopt dat we op termijn weg gaan uit Woudrichem. We proberen in de regio wel iets nieuws te vinden”, zegt Bartus Oost van het bedrijf.

“Het bedrijf heeft veel voor Woudrichem betekent’, vertelt Kuin Borg. “Vroeger waren er meer dan honderd vissersboten, dat betekent dat er heel veel gezinnen van leefden. Het is echt een bedrijf van Woudrichem geweest dat er altijd bij heeft gehoord. Het is erg jammer.” De tijd dat Wylax voornamelijk handelde in riviervis en die ook verwerkte ligt al ver achter ons. Het bedrijf in de huidige vorm handelt voornamelijk in zeevis, vers en diepgevroren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.