Liveblog

Coronanieuws: 'Prijs mondkapjes Van Lienden was binnen marge'

1 juni 2021 om 06:29 • Aangepast 9 juni 2021 om 13:47
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Vandaag wordt de miljoenste coronaprik in Brabant gezet.
  • Corona verliest terrein, landelijk fors minder besmettingen en opnames
  • 204 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 400 nieuwe besmettingen in Brabant, dat zijn er 4 meer dan gisteren.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

21.00

Van Ark: prijs mondkapjes Van Lienden was binnen marge

De overheid heeft vorig jaar niet te veel betaald voor de 40 miljoen mondkapjes van het bedrijf van het bekende CDA-lid Sywert van Lienden. Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schrijft dinsdag in antwoord op Kamervragen dat de beschermingsmiddelen die Van Lienden vanuit China leverde "van een goede kwaliteit en een redelijke prijs" waren. Ook was belangrijk dat de spullen betrouwbaar en snel konden worden geleverd, aldus Van Ark.

Vlak na het begin van de coronapandemie was wereldwijd een grote schaarste in vooral mondmaskers. Van Lienden had publiekelijk aangekondigd dat hij zich belangeloos sterk zou maken die in te kopen. Het initiatief verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie (HA). Inmiddels is ophef ontstaan, omdat Van Lienden via een snel opgericht bedrijfje Relief Goods Alliance (RGA) miljoenen winst heeft gemaakt op de levering. De overheid betaalde ruim 100 miljoen euro voor de mondkapjes.

Tegenover onderzoeksplatform Follow The Money heeft de CDA'er maandag toegegeven dat hij 9 miljoen euro heeft verdiend met de leverantie, en voor zijn twee compagnons ieder meer dan 5 miljoen.

20.45

Waarschijnlijk volgende week eerste 40.000 vaccins naar Suriname

Naar verwachting gaat volgende week de eerste levering van 40.0000 AstraZeneca-vaccins vanuit Nederland naar Suriname. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag. Ook wil het ministerie 50.000 doses van het Moderna-vaccin naar Suriname sturen.

18.45

Duitse regering past coronaregels voor EK voetbal aan

De Duitse regering gaat een uitzondering op de coronaregels maken voor voetballers en begeleiders tijdens het komende Europees kampioenschap. Zo mogen spelers uit het Verenigd Koninkrijk, dat een risicogebied is, het land binnen zonder in quarantaine te moeten gaan.

"Momenteel wordt binnen de regering gewerkt aan een aanpassing van de voorwaarden", liet een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Volgens minister Horst Seehofer is het EK een groot sportevenement waar de hele wereld naar kijkt. "Duitsland zal zijn rol als gastheer vervullen."

In EK-stad München speelt het Duitse elftal drie wedstrijden in de groepsfase en op 2 juli wordt er een kwartfinale afgewerkt door een team dat in de achtste finale in Londen heeft gespeeld. Volgens de huidige regels moet iedereen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland reist veertien dagen in quarantaine blijven, wat de wedstrijd onmogelijk zou maken.

18.30

Pfizer mag meer coronavaccins produceren in België

Pfizer mag hoogstwaarschijnlijk meer coronavaccins produceren in zijn fabriek in het Belgische Puurs. De toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, is positief over het opvoeren van de productie. Dit zal "onmiddellijk een groot effect hebben op de levering van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan de Europese Unie", aldus de waakhond.

Pfizer wil meer installaties plaatsen waar het vaccin wordt geproduceerd. Daarnaast wil het bedrijf meer plekken inrichten waar het vaccin in flesjes wordt gestopt. De fabriek staat in Puurs, tussen Antwerpen en Brussel. Volgens het EMA is de fabriek "in staat om constant vaccins van hoge kwaliteit te produceren".

18.05

Eerste dag zonder coronadoden in VK sinds begin pandemie

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie heeft het Verenigd Koninkrijk een dag gehad zonder coronagelateerde sterfgevallen. Maandag werd nog één overlijden gerapporteerd. Dinsdag stond de teller op nul, wel werden 3165 nieuwe besmettingen vastgesteld.

17.10

WHO keurt tweede Chinese coronavaccin goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een tweede Chinees coronavaccin goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Ruim drie weken geleden werd het vaccin van staatsbedrijf Sinopharm via een noodprocedure geschikt bevonden en dat is nu ook het geval voor het CoronaVac-vaccin van Sinovac, een biofarmaceutisch bedrijf in Peking.

Beide middelen worden al gebruikt in China en andere landen. De goedkeuring betekent dat het middel effectief is en voldoet aan de internationale veiligheidsstandaarden. De WHO gaf eerder groen licht voor de westerse coronavaccins Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Janssen van Johnson & Johnson en Moderna en is nog bezig met het beoordelen van het Russische Spoetnik-V en het Amerikaanse Novavax.

17.05

Europees RIVM: denk over inenten Derde Wereld voor jongeren

EU-landen die ook jongeren al willen gaan inenten tegen het coronavirus, moeten niet vergeten dat een groot deel van de wereld niet eens vaccins heeft voor kwetsbare ouderen en zorgpersoneel. Die oproep doet het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europese RIVM. Jongeren die een groter risico lopen erg ziek te worden van het virus zouden wel voorrang moeten krijgen.

De Europese Unie heeft maandag toestemming gegeven om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech toe te dienen aan jongeren vanaf twaalf jaar. Duitsland heeft al aangekondigd daar volgende week mee te willen beginnen.

Maar alvorens daartoe over te gaan, moeten EU-lidstaten "de bredere context in ogenschouw nemen van een wereldwijd vaccintekort", vindt het ECDC. De Europese tegenhanger van het Nederlandse RIVM wijst erop dat in bijvoorbeeld veel Afrikaanse landen "mensen die groot gevaar lopen op ernstige ziekte en overlijden nog wachten op een vaccin".

17.00

Kerken houden extra inzamelingsactie wegens kosten corona

De kerken houden vanaf dinsdag een extra inzamelingsactie om de kosten van de coronacrisis te bestrijden. Gewoonlijk organiseren de kerken eenmaal per jaar in januari de actie Kerkbalans om geld in te zamelen voor de eigen gemeente of parochie, maar nu is extra geld nodig om de gebouwen en gemeenschappen overeind te houden, zegt woordvoerster Anna Kruse. Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de rooms-katholieke kerk, de protestantse kerk, de Oud-Katholieke kerk en de Evangelische Broedergemeente.

16.50

Nog maar weinig starters vragen tegemoetkoming vaste lasten aan

Van de nieuwe coronaregeling voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) voor starters wordt nog maar weinig gebruik gemaakt. Volgens de uitvoerende dienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben sinds de openstelling van de regeling slechts 179 beginnende bedrijven een aanvraag ingediend. Ter vergelijking: afgelopen jaren kwamen er in Nederland telkens meer dan 200.000 nieuwe ondernemingen bij.

Ondernemers die nog niet zo lang geleden zijn begonnen met hun bedrijf kunnen pas sinds maandag steun aanvragen voor het betalen van hun vaste lasten. Het gaat om startende ondernemers die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Waarom er in de eerste dagen nog maar weinig aanmeldingen zijn, is niet duidelijk.

De TVL-regeling is recent uitgebreid omdat starters eerder vaak buiten de boot vielen als gaat om deze vorm van steun. Dat kwam omdat zij geen omzetgegevens hadden uit de referentieperiode in 2019, of omdat zij startten na 15 maart 2020 en daardoor niet in aanmerking kwamen. De Tweede Kamer had al aangedrongen op een speciale maatregel voor deze groep, maar het bleek lastig om de regeling in elkaar te zetten.

16.38

Vertrouwen in vaccinatiebeleid aan flinke opmars bezig

Het vertrouwen in het Nederlandse vaccinatiebeleid is de afgelopen weken flink gestegen, meldt EenVandaag na onderzoek. Half april had nog slechts een kwart (28 procent) vertrouwen in het proces, nu, zes weken later, is dat meer dan verdubbeld (62 procent).

16.34

Vorige week ruim 100.000 coronaprikken minder gezet dan verwacht

Bijna 900.000 mensen hebben vorige week een vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Dat zijn er ruim 100.000 minder dan er volgens het coronadashboard van de overheid gezet zouden worden.

16.28

Forse daling coronabesmettingen, Heusden blijft achter

Het aantal positieve coronatests in onze provincie is met 21 procent afgenomen ten opzichte van vorige week. De afgelopen zeven dagen kwamen 3538 meldingen binnen bij het RIVM. Een week geleden waren dat er nog 4487.

Brabant-Noord blijft relatief iets achter. Ten opzichte van het aantal inwoners hebben daar de meeste mensen corona. Dat komt met name omdat er in Heusden relatief veel besmettingen zijn, aldus de weekcijfers van het RIVM.

15.00

Corona verliest terrein, fors minder besmettingen en opnames

Het coronavirus is ook afgelopen week weer verder teruggedrongen in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 20.608 besmettingen, 18 procent minder dan een week eerder. Dit is het laagste aantal meldingen sinds eind september vorig jaar. Het aantal ziekenhuisopnames nam met ruim een derde af.

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd, gaat het aantal nieuwe gevallen in rap tempo omlaag. Dat is ook duidelijk te merken in de ziekenhuizen.

14.37

Defensie stuurt zuurstofcontainers en militairen naar Suriname

Vanaf vliegbasis Eindhoven zijn dinsdag twee zuurstofcontainers vertrokken naar Suriname. Een dag later vliegen ook nog vijf militairen naar Suriname, dat door corona kampt met een groot tekort aan zuurstof.

13.46

Duitsers, Denen en Grieken kunnen EU-coronareispas al krijgen

Duitsland, Griekenland en vijf andere landen zijn dinsdag al begonnen met het uitgeven van de Europese coronareispas. Het schakelpunt waardoor EU-landen elkaars zogeheten digitale Covid-19-certificaten kunnen lezen, is sinds dinsdag in de lucht.

Nederland ziet er nog geen heil in nu al van start te gaan, omdat de EU-regels waarop het certificaat steunt pas 1 juli van kracht worden.

13.42

GGD Brabant Zuidoost past testcapaciteit in de regio aan

GGD BZO ziet de vraag naar testen in de regio Brabant-Zuidoost al langere tijd afnemen. Om de testcapaciteit beter af te stemmen op de vraag, heeft GGD BZO besloten om per 1 juni de testlocatie in Valkenswaard definitief te sluiten. Vanaf 1 juni is bovendien de testlocatie in Eersel tijdelijk gesloten, zodat GGD BZO achter de schermen de testcapaciteit in de regio opnieuw kan organiseren

Waar we eerder nog 2.600 mensen per dag testten, zijn dat er nu zo’n 1.200 per dag. Uit efficiency-overwegingen hebben we daarom besloten om de testcapaciteit af te schalen en opnieuw te verdelen over locaties in de regio.’

13.20

Willem-Alexander heeft eerste coronaprik gehad

Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste coronaprik gehad. Dat zei hij dinsdag desgevraagd bij een werkbezoek in Den Haag. Willem-Alexander wilde niet kwijt welk vaccin hij kreeg.

13.15

AstraZeneca-weigeraars vanaf zaterdag gevraagd voor andere prik

Zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor een prik met AstraZeneca maar wel ingeënt zouden willen worden met een ander middel, krijgen vanaf 5 juni de kans om een nieuwe afspraak te maken. De heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdag bekendgemaakt. Ze krijgen dan een vaccin van Pfizer of Moderna. Alle zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun eerste uitnodiging krijgen een herhaaloproep.

12.37

'Werk boa door versoepelingen niet makkelijker'

Het afbouwen van de coronamaatregelen maakt het werk voor bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) niet makkelijker. Door de versoepelingen zijn de regels lastiger te handhaven, stelt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

Met het mooie weer is het drukker in de parken. "We kijken echt serieus of het goed gaat en spreken mensen aan als ze te dicht bij elkaar zitten. Vaak is dat voldoende. Maar het is moeilijk uit te leggen aan mensen die in een grote tuin met een groepje barbecueën, dat zij dan met teveel mensen zijn en dat dat niet mag."

12.34

AEX breekt record dankzij sterk herstel economie

De Amsterdamse AEX-index boekte dinsdag een stevige winst en bereikte de hoogste koers ooit. Het optimisme over het economische herstel van de coronacrisis werd verder aangewakkerd door positieve cijfers over de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone, die in mei naar een recordniveau is gestegen.

12.09

'Meerderheid start-ups in problemen door aanhoudende crisis'

Een overgroot deel van de start-ups in Nederland denkt in de problemen te komen door de langere duur van de coronacrisis. Ze wijzen er vooral op dat de corona-overbruggingslening (COL) tekortschiet, meldt non-profit organisatie Techleap.nl, die een versnelling van het tech-ecosysteem in Nederland beoogt.

12.08

Eerste groep dertigers kan afspraak maken voor coronaprik

De eerste dertigers kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Mensen die in 1981 zijn geboren, kunnen nu een afspraak maken. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 39 zijn en later dit jaar hun veertigste verjaardag vieren.

11.37

GGD Hart voor Brabant meldt dat dinsdag de miljoenste coronaprik in Brabant wordt gezet

Wachten op privacy instellingen...
11.24

Risiconiveau Duitsland verlaagd na afname coronabesmettingen

Het risiconiveau in Duitsland is van 'heel hoog' verlaagd naar 'hoog', zo heeft het Robert Koch Instituut (RKI) besloten. De Duitse evenknie van het RIVM past de status aan nu het aantal besmettingen met het coronavirus afneemt.

11.19

Gemengde gevoelens over tweede kans voor AstraZeneca-weigeraars

Dat zestigers die het coronavaccin van AstraZeneca hebben geweigerd een ander vaccin aangeboden krijgen, is wat de ANBO betreft 'goed nieuws' voor de mensen die het uit angst hebben afgeslagen. Aan de andere kant 'kan het ook wel een belediging zijn voor mensen die zich wel hebben laten vaccineren met AstraZeneca, vaak vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel', zegt een woordvoerster van de ouderenbond.

"Mensen hadden de keuze niet en dachten vaak: ik doe het toch maar. Terwijl er ook genoeg 60-minners waren die wel geprikt wilden worden met AstraZeneca", zegt de woordvoerster. Ze voegt eraan toe dat het vaccinatiebeleid wel erg vaak wijzigt. "Dat zorgt voor onduidelijkheid." Uiteindelijk vindt de ANBO het belangrijkste dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt.

11.07

Universiteit mag software voor controles online tentamens gebruiken

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag bij het afnemen van online tentamens gebruik blijven maken van het surveillanceprogramma Proctorio, bedoeld om studenten in de gaten te houden tijdens online tentamens. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist.

Het gerechtshof stelt de studentenraden in het ongelijk. "Het gaat om bijzondere maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie en daar is geen wijziging van de examenregeling voor nodig", aldus het hof.

11.04

Werkloosheid eurozone licht gedaald

De werkloosheid in de eurozone is in april opnieuw licht gedaald. Sinds de stevige stijging van de werkloosheid vorig jaar aan het begin van de coronacrisis neemt het percentage Europeanen zonder baan telkens af. Dat is onder meer te danken aan de coronasteun van overheden.

10.39

Boekingen campingvakanties Vacansoleil weer op niveau van voor corona

Het aantal boekingen voor campingvakanties bij Vacansoleil was in mei weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat komt volgens de Nederlandse touroperator doordat de coronamaatregelen overal in Europa worden afgebouwd. Het aantal boekingen in het hele voorjaar blijft nog wel fors achter ten opzichte van 2019.

09.26

Door corona massaal aan de seksspeeltjes?

De coronacrisis heeft de verkoop van seksspeeltjes een flinke impuls gegeven. EDC Retail, moederbedrijf van onder meer webshop EasyToys, boekte over 2020 een recordomzet van 65 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant.

09.13

Triodos kan met Europese steun meer aan culturele sector lenen

Triodos Bank kan met Europese steun meer aan de culturele sector lenen. De Nederlandse bank heeft namelijk met het Europees Investeringsfonds, onderdeel van de Europese Investeringsbank (EIB), een speciale garantieovereenkomst getekend. Daardoor kan Triodos Bank de komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland.

08.54

Geen vliegverboden meer

Vanaf 1 juni geldt voor alle reizigers uit landen met een zeer hoog COVID-19-risico een quarantaineplicht en een verplichte negatieve NAAT(PCR)-testuitslag. Ook moeten zij een quarantaineverklaring bij zich hebben. Reizigers uit landen waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen, moeten daar bovenop bij vertrek een negatieve sneltest laten zien. Met deze combinatie van maatregelen zal het kabinet op basis van het OMT-advies de vliegverboden, die lopen tot 1 juni, niet verlengen. Meer info staat op de site van de Rijksoverheid.

08.47

Weer meer stageplekken

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen in het bedrijfsleven neemt het tekort aan stageplekken voor mbo'ers steeds verder af. De stage- en leerbaantekorten zijn sinds de piek eind januari met meer dan 10.000 teruggelopen, aldus Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

08.41

We blijven graag in NL vandaag

Zeven op de tien Nederlanders willen op vakantie dit jaar. En van de Nederlanders met vakantieplannen heeft bijna 40 procent de intentie om in eigen land te blijven, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in zijn vakantiemonitor.

08.06

Kaartverkoop Van Abbemuseum gestart

De online kaartverkoop voor het Van Abbemuseum is vandaag gestart. Zaterdag mag het museum vanwege de versoepelingen de deuren weer opengooien. Maar voorlopig moeten bezoekers wel vooraf reserveren.

06.16

Weer wat meer stageplekken voor mbo'ers

De stage- en leerbaantekorten voor mbo-studenten zijn, sinds de piek eind januari, volgens de nieuwste cijfers met ruim 10.000 plekken teruggelopen. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Toch hebben nog lang niet alle mbo'ers die dat willen een stageplek. Volgens het SBB zijn momenteel 12.209 van de in totaal ruim 507.000 mbo-studenten op zoek naar een geschikte stage of leerbaan. Begin dit jaar waren dat er nog 22.687.

06.14

Asielzoekers met medische indicatie geprikt

Asielzoekers met een medische indicatie die tussen de 18 en 60 jaar oud zijn, worden vanaf dinsdag geprikt met het Moderna-vaccin. De GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) gaat in samenwerking met de regionale GGD'en en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de groep van ongeveer 1500 mensen vaccineren.

Dinsdag begint ook een proef op drie COA-locaties om asielzoekers die geen medische indicatie hebben te vaccineren. Vanaf half juni krijgt de hele groep, in totaal ongeveer 19.000 mensen, het Janssen-vaccin.

06.13

Opnieuw groot omzetverlies in reisbranche

De Nederlandse reisbranche kampte in de eerste drie maanden van het jaar opnieuw met een fors omzetverlies, omdat de overheid reizen naar het buitenland afraadde vanwege de coronapandemie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om het vijfde kwartaal op rij waarin de touroperators en reisbureaus hun opbrengsten flink zagen terugvallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!