Video

Erdem deelt honderd ramadanpakketten uit om zijn buurtgenoten te helpen

12 april 2022 om 08:00 • Aangepast 19 april 2022 om 16:34
nl
De dozen in buurthuis MFA de Symfonie in Tilburg-Noord stapelen zich in een razendsnel tempo op. Tientallen jongeren helpen met het inpakken van honderd ‘ramadanpakketten’. Een initiatief van jongerenwerker Erdem Altin (29). “Mensen die vasten hebben het tijdens de coronapandemie moeilijk gehad. Je hebt elkaar nodig tijdens de vastenmaand.”
Profielfoto van Edita SaakianProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door
Edita Saakian & Omroep Tilburg

Het dagelijks breken van de vasten bij zonsondergang tijdens de ramadan kon twee jaar achter elkaar niet als vanouds samen met familie en vrienden. Met alle coronamaatregelen van tafel, vond Erdem het tijd om ‘zijn’ wijk op te beuren. “We kunnen eindelijk weer samen zijn tijdens de ramadan. Ik wilde mensen verrassen met een eetpakket dat ze deze maand kunnen gebruiken.”

Erdem is geen onbekende in de wijk. Hij is vaak op straat om de wensen van jongeren in kaart te brengen. Al vijf jaar organiseert hij via jongerencentrum R-Newt in Tilburg-Noord activiteiten voor de buurt om jongeren ‘van de straat’ te houden. Naar eigen zeggen richt hij zich op hun wensen en behoeftes en probeert deze samen met de jongeren tot realiteit te brengen.

Verbinding maken met anderen is daarbij een belangrijk middel. Barbeques in de wijk en sportactiviteiten, niks is te gek. “Ik dacht bij mezelf: ‘Ik heb een groot netwerk, waarom maak ik daar niet een keer gebruik van?'” En zo geschiedde.

“We kunnen eindelijk weer samen zijn tijdens de ramadan.”

Hij belde rond en kreeg zo verschillende sponsoren mee. In alle vroegte reed hij de provincie door om alle producten op te halen. Naast hamburgers en kipnuggets, krijgen de Tilburgers een gebedskleed en een gebedsmuts. Bovendien zit er een challenge in het pakket verstopt, die Erdem samen met de jongeren van R-Newt bedacht.

"We hebben de dozen volgeplakt met verschillende kleuren papier. De uitdaging is om elke keer wanneer iets positiefs is gebeurt, dat in het vakje op te schrijven. Op welke manier hebben ze een ander geholpen? En hoe voelde dat?', legt Erdem uit.

Hij noemt het zelf liever geen challenge, maar meer een trigger om bewust te worden van het eigen positieve gedrag. "Ze kunnen doorgaan tot alle vakjes zijn ingevuld en zo kunnen mensen terugblikken op hun handelen en stilstaan bij wat ze voor een ander kunnen betekenen."

"Iedereen wilde vrijwillig meehelpen en langs de deuren gaan om de pakketten uit te delen."

Dat hij zo’n dertig jongeren en vrijwilligers zover kon krijgen om tijdens het vasten honderd dozen in te pakken, is geen verrassing. “De jongeren zijn heel betrokken bij onze organisatie. Iedereen wilde vrijwillig mee helpen en langs de deuren gaan om de pakketten uit te delen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.