Video

Nog even en de Spanjaarden winnen het wél van de Bergsche Battery

1 mei 2022 om 18:30 • Aangepast 9 mei 2022 om 15:32
nl
Het gaat niet goed met de re-enactmentvereniging de Bergsche Battery. Die vereniging speelt scenes uit de Tachtigjarige Oorlog na. Maar er zijn steeds minder mensen die daar zin in hebben. En daardoor is het voortbestaan van de club in gevaar. “Als de afname van leden in dit tempo doorgaat, is er over tien jaar geen Bergsche Battery meer.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“We beelden de 16e eeuwse stadsmilitie uit van Geertruidenberg", vertelt Simon Corstjens van de Berschse Battery. "Die stond in 1593 op voet van oorlog met de Spanjaarden. Onze stadsmilitie bestaat uit piekeniers, musketiers en gewone voetsoldaten. We geven demonstraties en spelen oorlogssituaties na uit de Tachtigjarige Oorlog. Het worden er wel steeds minder omdat er te weinig aanwas is van nieuwe leden."

Corstjens voegt eraan toe dat in 1593 de Spanjaarden na een drie maanden durende belegering van Geertruidenberg wel werden verslagen. "Maar als er niets gebeurt, worden wij straks verslagen."

"Mensen hebben door corona een andere hobby gekozen."

De Bergsche Battery is geliefd in binnen- en buitenland. “Na de coronaperiode kwamen de boekingen voor ons gezelschap weer ouderwets op gang, maar we kunnen niet alles meer aannemen. Simpelweg omdat ons gezelschap te klein is geworden. We willen wel, maar het gaat niet meer.”

De terugloop van leden ziet Corstjens ook bij andere verenigingen. “Het liep bij ons al terug, maar corona heeft er absoluut niet geholpen. Bijna twee jaar konden we niets, ook niet bij elkaar komen. Mensen hebben door corona een andere hobby gekozen of zijn ziek geworden.”

"Als ze niet een beetje opschieten, staan we straks ook nog op straat.”

Het onderkomen van de Bergsche Battery is nu nog gevestigd in een oude stadskelder onder het voormalige stadhuis aan de Markt in Geertruidenberg. “We zitten hier al sinds 1995, maar omdat het oude stadhuis is verkocht, moeten we hier ook weg. De nieuwe eigenaren gaan er een hotel van maken en wij zouden dan verkassen naar de oude brandweerkazerne”, vertelt Corstjens. “Voordat we daarin kunnen, moet echter ook nog het bestemmingsplan gewijzigd worden. Als ze niet een beetje opschieten, staan we straks ook nog op straat.”

De Bergsche Battery was zondagmiddag wel te zien bij de eerste van de vijf vestingwandelingen door Geertruidenberg. Op het wapenveld werden onder meer de kanonnen van de club afgevuurd. Corstjens hoopt dat mensen zich toch weer gaan aanmelden voor de Bergsche Battery. “Niet alleen bij ons, maar bij alle verenigingen kan je echt iets betekenen voor je stad of je dorp.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.