RKC pakt eerste uitzege van het seizoen

7 oktober 2022 om 22:30 • Aangepast 17 oktober 2022 om 16:01
RKC Waalwijk heeft vrijdagavond met 2-3 gewonnen van FC Groningen. De ploeg van Joseph Oosting wist uiteindelijk de drie punten mee terug te nemen naar Waalwijk, nadat het lang met een mannetje meer speelde.
Profielfoto van Bram van Doorn
Bram van Doorn

Na een gelijkspel in eigen huis tegen Sparta vorige week wilden de Waalwijkers er nu in een uitwedstrijd met de volle buit vandoor gaan. Dat lukte RKC tot op heden niet. Clubtopscoorder Michiel Kramer kon door een blessure niet aan de aftrap verschijnen.

Penalty’s
De Waalwijkers begonnen de eerste tien minuten fris aan de wedstrijd en wisten door middenvelder Pelle Clement een aantal kansen bij elkaar te sprokkelen. Toch was het FC Groningen dat door een terecht gegeven strafschop in de veertiende minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Linksback Thierry Lutonda was te laat toen Groningse aanvaller Tomáš Suslov de zestien binnen dribbelde.

Na de benutte strafschop van smaakmaker Ricardo Pepi werd de ploeg van Joseph Oosting even teruggedrongen en namen de Groningers de overhand in de wedstrijd. RKC bleef in de counter wel gevaarlijk.

In de 36e minuut werd RKC’er Roy Kuijpers na een goede steekpass getackeld in het strafschopgebied, waarna RKC een penalty kreeg. Dario van den Buijs benutte de strafschop. Voor de overtreding kreeg Radinio Balker van FC Groningen een rode kaart.

Gouden wissel
Na de rust zette Oosting een aantal dingen om in de tactiek van zijn ploeg. Zo haalde hij vleugelspeler Thierry Lutonda naar de kant voor aanvaller Mika Biereth. RKC ging op zoek naar de voorsprong. Na een uur voetballen wist Biereth de 1-2 te maken na goed doorzetten van Lelieveld.

Over en weer waren genoeg kansen voor beide ploegen. FC Groningen zette een aantal keer flink aan, maar keeper Etienne Vaessen wist een aantal ballen goed te keren. In de 76e minuut had Vaessen echter geen antwoord op de inzet van Pepi: 2-2.

RKC had de voorsprong echter snel weer te pakken. Na een schitterende dieptepass van Iliass Bel Hassani prikte Arsenal-huurling Biereth zijn tweede van de avond binnen. De spits was tijdens zijn invalbeurt een plaag voor de defensie van de Groningers. De laatste goal van Biereth was ook meteen het slotstuk van de wedstrijd.