Minder huizen verkocht en huizenprijzen stijgen minder snel

24 oktober 2022 om 08:02 • Aangepast 25 oktober 2022 om 06:57
nl
Er worden in onze provincie minder huizen verkocht dan een jaar eerder. Afgelopen kwartaal daalde het aantal verkopen met elf procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Na Drenthe noteerde Brabant daarmee de grootste afname in het aantal verkochte huizen van alle provincies. Dit blijkt maandag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Kadaster.
Profielfoto van Sandra Kagie / ANP
Geschreven door
Sandra Kagie / ANP

Landelijk gezien werden er het afgelopen kwartaal meer dan vijftigduizend huizen verkocht, een daling van 6,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Uit de nieuwe cijfers blijkt ook dat de stijging van de huizenprijzen in heel Nederland afvlakt. Lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis in het tweede kwartaal nog 18,4 procent hoger dan een jaar eerder, nu komt dat percentage uit op 11,9 procent. In Brabant ligt die prijsstijging met 12,5 procent ten opzichte van een jaar eerder nog net wat boven het landelijk gemiddelde.

In onderstaande grafiek is de daling van het aantal verkopen per provincie te zien, net als de ontwikkeling van de huizenprijzen (bron: LocalFocus):

Wachten op privacy instellingen...

Prijsstijgingen 'echt wel verleden tijd'
Kijk je naar de huizenprijzen op maandbasis dan gingen de prijzen in september volgens het CBS het hardste naar beneden sinds mei 2013. Ten opzichte van augustus daalden de prijzen gemiddeld met 0,7 procent. In augustus was nog sprake van een afname met 0,1 procent ten opzichte van juli. Reden voor CBS-econoom Frank Notten om te concluderen dat de tijd van prijsstijgingen nu "echt wel verleden tijd" is.

Wie binnenkort een huis wil kopen moet zich volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) niet laten afschrikken door de daling van de huizenprijzen, zo gaf hij een week geleden nog aan. Hij beschouwde de ontwikkelingen op de woningmarkt als een 'welkome afkoeling'.

Oplopende hypotheekrente
Volgens Knot zijn de dalende huizenprijzen vooral een gevolg van het oplopen van de hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Maar uiteindelijk zou er wel weer een nieuw evenwicht op de markt moeten kunnen ontstaan.

Knot wees er ook op dat er nog steeds veel huizen boven de vraagprijs worden verkocht en dat er nog altijd een groot tekort is aan woningen in Nederland. Daarbij moet je een woning volgens hem ook niet zien als een belegging, maar koop je een huis omdat je erin wil wonen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!