Steeds vaker een valse wolfspin gezien in Brabant

1 november 2022 om 05:00 • Aangepast 8 november 2022 om 16:01
nl
Het aantal meldingen van valse wolfspinnen steeg dit jaar explosief in Brabant en de rest van Nederland. Vorig jaar werd er in Brabant bij Waarneming.nl zo'n 60 keer melding gemaakt van een valse wolfspin. Dit jaar steeg dat aantal explosief, naar 280 meldingen.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Op Waarneming.nl kunnen Nederlanders planten en dieren die ze hebben gespot doorgeven. Landelijk ontving de website dit jaar bijna 1600 meldingen van valse wolfspinnen. Dat is ruim vijf keer zoveel als in heel 2021.

De spin komt van oorsprong vooral voor in het Middellandse Zeegebied, maar kan steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat, merkt Matthijs Marskamp. Hij is spinnendeskundige bij de Oliemeulen in Tilburg. "Vroeger hadden we lange en strenge winters. Daardoor ging de spin in de winter vaak dood en zagen we hem minder." Door klimaatverandering is dat nu dus veranderd. "In warm weer is het beestje veel actiever en zien we hem dus ook veel meer."

Samen met Limburg en Gelderland is het aantal waarnemingen in onze provincie het meeste gestegen vergeleken met vorig jaar. In 2022 werd het aantal waarnemingen in deze drie provincies vijf keer zo hoog. In de provincie Zeeland werd de wolfspin het minst vaak gezien.

Op deze kaart is per gemeente te zien waar de wolfspin waargenomen is

Wachten op privacy instellingen...

Zomermeldingen

De meeste spinnen werden dit jaar in de zomer gezien. Zo kwamen ruim 1300 van de landelijke meldingen dit jaar na juni binnen. Waarom mensen toen vaker valse wolfspinnen zagen, weet Marskamp wel. "Bij koude temperaturen gaat de valse wolfspin in huizen tussen muren zitten. Omdat het nu ook in oktober nog steeds warm is, zien we hem langer buiten."

Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Marskamp. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan kun je er een glazen kap overheen zetten, papiertje eronder en dan naar buiten." Een valse wolfspin zal ook niet zo snel iemand aanvallen. "Alleen als hij zich bedreigd voelt. Dan schiet de spin in de verdediging en kan gaan bijten." Eén geruststelling: zo'n beet is ongevaarlijk, je wordt er niet ziek van.

Aantal meldingen van de valse wolfspin in Brabant door de jaren heen

Wachten op privacy instellingen...

Herken de valse wolfspin
De valse wolfspin is aanzienlijk groter dan andere spinnen. Zo bereikt de mannetjes wolfspin een lichaamslengte van 10 tot 13 millimeter. Een vrouwtje wordt nog iets groter en kan 10 tot 19 millimeter lichaamslengte bereiken. Als het beestje zijn poten uitrekt dan bereikt het een lengte van zo'n 5 centimeter.

Een valse wolfspin heeft een bruine lichaamskleur, variërend van geelbruin tot grijsbruin. De spin is lichter gekleurde dan de meeste wolfspinnen die een overwegend donkerbruine kleur hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!