Alle 465 inbeslaggenomen honden van Eerselse fokker hebben veilige plek

27 februari 2023 om 17:04 • Aangepast 8 maart 2023 om 02:01
nl
Alle honden die in beslag zijn genomen bij de omstreden fokker in Eersel afgelopen januari, hebben veilige onderkomens gevonden. Verspreid door het hele land zijn de dieren opgevangen bij bijvoorbeeld asielen, of andere goedgekeurde opvanglocaties.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

Het was een hele klus om de 465 honden naar de opvanglocaties te brengen. "De problematiek bij deze honden loopt sterk uiteen", vertelt een woordvoerder van toezichthouder NVWA. Veel dieren hadden gebits- of vachtproblemen, zoals tandsteen en schurft. "Maar er zitten ook honden tussen met ernstige gedragsstoornissen, zoals het kennelsyndroom."

"Het kan maanden duren voordat een hond klaar is voor adoptie."

Een hond met kennelsyndroom is vrijwel niet gesocialiseerd. Deze dieren hebben vaak langdurig, en met velen bij elkaar, in een kennel gezeten, en zijn vaak ontzettend angstig. Alles buiten de kennel is onbekend, en dus heel eng. Ze zijn dus ook niet gewend om met mensen om te gaan. "Het kan maanden duren voordat zo'n hond klaar is voor adoptie, misschien wel langer."

Daarnaast waren sommige inbeslaggenomen dieren drachtig. Ze moeten bij de opvanglocaties blijven totdat de pups oud genoeg zijn om naar een nieuw baasje te gaan. "Het duurt bij deze dieren dus ook wel even voordat ze herplaatst kunnen worden."

"De honden hebben nog geen gouden mandje gevonden."

Volgens Karen Soeters van House of Animals is de werkelijkheid echter iets minder rooskleurig. "De honden zijn in januari naar een zogenoemde opslaghouder gegaan. De dieren hebben nog geen gouden mandje gevonden."

Daarnaast maakt Soeters zich zorgen om de honden die in januari bij de fokker zijn achtergebleven. Het gaat om 159 honden. "En ik heb gehoord dat een aantal van deze dieren ondertussen ook al weer puppy's heeft gekregen. Het zijn er dus nog meer geworden." Op 15 maart moeten de deuren van de fokkerij gesloten zijn. "Waar gaan deze honden dan naartoe?"

"Er zitten zoveel dieren met trauma's tussen."

Naar verwachting komen deze week de eerste honden ter adoptie via de website van de Dierenbescherming. "Dat wordt een enorme klus. Er zitten zoveel dieren met trauma's tussen. Het kan maanden duren voordat die worden geadopteerd", denkt Soeters.

In november 2022 werd bekend dat de fokker zijn deuren moet sluiten. Volgens de gemeente past de fokkerij niet binnen het bestemmingsplan. In de maanden daarna zijn er verschillende invallen bij de fokkerij geweest en zijn er 465 dieren in beslag genomen. De hondenfokker mocht bij de laatste inval 159 dieren houden.

LEES OOK: 435 honden afgepakt bij controle van 'horrorfokker' in Eersel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!