Nederlandse Turken staan twee uur in de rij om te stemmen voor verandering

30 april 2023 om 21:30 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:01
nl
Mensen met een Nederlandse en Turkse nationaliteit mogen zaterdag, zondag en maandag in Eindhoven hun stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen. En dat wordt massaal gedaan: er staat bij het stembureau in Eindhoven een rij van ruim twee uur. Er staat dan ook veel op het spel: de huidige president Erdogan kan weggestemd worden. En dat zou wel eens de spannendste verkiezing in jaren kunnen worden, waarbij de huidige president Recep Tayyip Erdogan het in een nek-aan-nekrace opneemt tegen oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Het is een mogelijk kantelpunt voor de Turkse bevolking. Volgens de peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen de huidige president Erdogan en oppositieleider Kilicdaroglu. En dus kan de uitslag ervoor zorgen dat er na bijna twintig jaar Erdogan, een nieuwe president komt.

Er zijn 200.000 Nederlanders met een Turks stemrecht. Zij kunnen in vier steden terecht om te stemmen, onder meer dus in Eindhoven. Daar heeft het Turkse consulaat zich voor de gelegenheid even in het Van der Valk-hotel heeft gevestigd. De rij is enorm, wel twee uur lang. Studenten, gezinnen, kinderen en hun ouders staan in een lange stoet over de parkeerplaats in de zon te wachten tot ze aan de beurt zijn.

"Veel mensen vinden het tijd voor verandering."

Het zijn honderden kiezers die hun stem willen laten horen. "Ik verwacht dat veel mensen het tijd vinden voor verandering", zegt Merve die staat te wachten. "Daar zijn de meeste mensen in deze rij wel aan toe."

Ook Aysegul in de rij, heeft de wachttijd er graag voor over om te kunnen stemmen. "Ik ben naar Nederland gekomen vanwege de politieke situatie in Turkije, ook al hou ik van mijn land", vertelt ze. "Het beste wat er nu kan gebeuren is the big change. Het moet er politiek en economisch echt veranderen. Hopelijk kan ik dan ooit terug."

"In Turkije zijn de rijen normaal maar vijf minuten, dat is hier wel anders", vertelt een van de studentes in de rij. Ze komt uit Istanbul, maar is hier op uitwisseling. En ondanks de lange wachtrij vindt ze het enorm belangrijk om te stemmen. Merve vult aan: "We hebben daar familie wonen en iedereen in deze rij heeft daar wel belangen. Ofwel hebben mensen daar een huis, ofwel willen ze er ooit weer gaan wonen. In dat geval is het hun plicht om hier te stemmen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!