Toeschouwers genieten van wereldtoppers, maar ook van verkoeling

12 juni 2023 om 19:00 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:01
nl
Tijdens het tennistoernooi van Rosmalen in 2022 viel de regen met bakken uit de hemel. Hoe anders is het dit jaar met temperaturen rond de 30 graden. Hoe gaan bezoekers van de Libéma Open om met de warmte? "Er is goed aan de toeschouwers gedacht."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Op een schaduwrijk terras geniet Hannie Wiltenburg van een Bossche bol. Haar man Dick kiest voor een aardbeiengebakje met een ijskoud drankje. Hannie: "We hebben leuke momenten gezien op de tennisbanen en rusten nu even lekker uit. In m'n tas zitten flesjes water en er zijn tappunten. Qua verkoeling zijn er goede maatregelen getroffen. Maar wat moet het warm zijn voor de spelers. Zij moeten er volle bak tegenaan."

Iets verderop zit Annie Lambrechts samen met twee vriendinnen op een bankje. In het verleden was ze 19 keer wereldkampioen rolschaatsen, maar door haar dochters werd ze tennisliefhebber. "We zijn hier om onze landgenoten uit België aan te moedigen. Of het daar niet veel te warm voor is? Nee hoor, ze zullen horen dat we hier zijn. Maar buiten de wedstrijden om zoeken we de schaduw op, want we willen de hele week goed doorkomen."

"Ze zullen horen dat we hier zijn."

Vlakbij het centre court vult de Friese Sjoerdtje Hoekstra bij een watertappunt haar flesjes. "Het is heet, maar het is hier prima geregeld. Door veel te drinken en niet lang vol in de zon te zitten, is het zeker uit te houden", terwijl ze het zweet van haar voorhoofd veegt.

Floris Janssen (12) uit Velp en Jilles Thijs (11) uit Grave hebben geen last van de warmte en slaan een balletje. Ze zijn net ballenkind geweest en gaan later op de dag nog een keer de baan op. Floris: "We mogen een flesje meenemen om tijdens de pauzes te drinken. Als het echt te warm wordt, staan we wat minder lang op de baan. Maar het is te doen hoor."

Beiden zijn tennisliefhebbers en kijken hun ogen uit. "We zagen bijvoorbeeld Daniil Medvedev trainen. Daar kunnen we nog veel van leren. En we kijken uit naar de wedstrijd van Venus Williams", zegt Jilles. Zijn vriendje is ook fan van de Russische nummer 3 van de wereld. "We zagen ongelofelijke dingen. Hoe kun je zo goed zijn?"

Bauke van den Bersselaar uit Uden was vorig jaar tijdens de finale ballenkind en startte deze maandag met een wedstrijd op het centre court. "Dit is zo leuk om te doen. Het verveelt nooit. De tennissers zijn heel vriendelijk en ze weten dat wij er staan om ze te helpen. Ik hoop dat ik dit toernooi nog met wereldtopper Medvedev op de baan mag staan. De warmte? Daar heb ik geen last van. Alles is goed geregeld voor ons."

Medvedev verloor vorig jaar de finale van Tim van Rijthoven en wil heel graag deze editie winnen. "Maar helemaal tevreden zag hij er net niet uit, want hij smeet meerdere keren zijn racket op de grond", aldus Waalwijker Quinn Groenendijk langs de trainingsbaan. "Wel indrukwekkend om zo'n gast aan het werk te zien. Zijn service is bizar goed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!