Hoe meer voetbalfans hem uitschelden, hoe meer energie Hans Segers krijgt

14 juli 2023 om 12:00 • Aangepast 1 augustus 2023 om 02:00
nl
Als hij in Engeland is, zijn er nog altijd supporters die hem herkennen. In zijn woonplaats Veldhoven is dat heel anders. Daar heeft hij geen last van fans die hem aanspreken als hij even boodschappen doet. Na een prachtige loopbaan waarbij hij keepte in uitpuilende stadions in de Premier League, geniet Hans Segers (61) nu in alle stilte van zijn werk als keeperstrainer van FC Eindhoven. “We zijn de underdog die alles wil geven om te winnen. Ik hou van die mentaliteit.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Hans Segers is het levende bewijs dat in een voetbalcarrière alles mogelijk is. Op zijn zestiende keepte hij nog bij amateurclub RKSV Woensel, waarna hij naar PSV vertrok. “Na zes jaar ben ik naar Engeland gegaan en heb ik een geweldige loopbaan gehad. Als keeperstrainer vertel ik dat nu aan mijn keepers en andere spelers. Als je keihard werkt en hongerig bent, dan kun je ver komen.”

In Engeland werd de geboren en getogen Eindhovenaar vooral bekend als doelman van Wimbledon FC. De club stond ook wel bekend als The Crazy Gang. “Wij waren een kleine club maar wilden de ‘grote jongens’ iedere week verslaan. Het lukte zelfs om zesde te worden in de Premier League. Het teamgevoel was ongelooflijk. Als iemand van ons werd geschopt, was het tijd om diegene terug te pakken. Als dat Wimbledon FC in deze tijd zou voetballen, zou je een selectie van 40 man nodig hebben vanwege alle rode kaarten."

"De beleving was onvoorstelbaar."

Zijn band met de fans was bijzonder. “De beleving was onvoorstelbaar. Het is mooi als mensen je naam scanderen of applaudisseren bij een redding. Maar ik genoot ook van het publiek van de tegenstander. Bij een doeltrap konden ze je bijna aan je shirt trekken. Als mensen me uitscholden of dingen gooiden, dan kreeg ik daar energie van. Dat ging overigens niet om één of twee supporters, maar om duizenden.”

"Ik mis de enorme passie van de fans."

Na een carrière bij onder andere PSV, Nottingham Forest, Wimbledon FC en Wolverhampton Wanderers sloot Segers af bij Tottenham Hotspur. Of hij nog vaak aan Engeland denkt? “Ik mis de enorme passie van de fans. Ze werken de hele week om zaterdag in het stadion te kunnen zitten. Weer of geen weer, ze zijn er altijd. Hier in Nederland hoor ik mensen nog weleens klagen dat ze het te koud vinden en thuis blijven, dat zal daar nooit gebeuren. Wat ik overigens niet mis aan Engeland is de chaos op de weg."

Bij Tottenham Hotspur startte hij zijn nieuwe job als keeperstrainer. Daarna keerde hij terug bij PSV, om vervolgens naar Fulham te gaan. “Ik heb met jonge keepers gewerkt, maar ook met internationale toppers zoals Australisch international Mark Schwarzer en de Amerikaan Kasey Keller. Met wie ik ook werk, iedere keeper heeft altijd wat te leren. Keepen is een ervarings-vak en je kunt, als je fit bent, lang doorgaan.”

Tussen 2014 en 2017 was hij werkzaam bij FC Eindhoven en in 2021 tekende hij er opnieuw. Segers heeft nog een contract voor twee jaar. “Ik vind het geweldig om op het veld met de jongens aan de slag te gaan. Het liefst blijf ik dit zo lang mogelijk doen. FC Eindhoven is een club waar spelers zich uitstekend kunnen ontwikkelen. Sportief gezien doen we het al jaren goed, maar de play-offs waren het hoogst haalbare. Of de Eredivisie het doel moet zijn weet ik niet, maar als team kun je veel bereiken als de neuzen dezelfde kant op staan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!