Tilburgse student drumt bij Coldplay-concerten, maar niemand die het ziet

19 juli 2023 om 18:04 • Aangepast 2 augustus 2023 om 02:05
nl
De Tilburgse student Dwight Heitzer (23) heeft een bijzondere bijbaan. De student verschijnt als drummer op het podium bij de liveconcerten van de wereldberoemde band Coldplay in Amsterdam. Het knapste? Dat doet hij zonder te drummen. "Ik doe alsof", zegt hij in het radioprogramma Afslag Zuid. "Ik playback op de drums."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Verwarrend, geeft Dwight toe. Hij is namelijk geen drummer, maar een poppenspeler. Tijdens het concert van Coldplay komt er een poppenband het podium op, The Weirdos, die ook in de videoclip van het nummer 'Biutyful' zit. Dwight bedient een van die poppen: de drummer. Dwight is dan gehuld in het zwart. Niemand kan hem zien, maar hij is er dus wel.

En dat is best wel een ding, want Dwight treedt zo al drie avonden op voor een publiek van 55.000 mensen in de Johan Cruijff ArenA. Woensdagavond geeft de Britse band zijn vierde en laatste concert.

"Als Elmo belt kun je natuurlijk geen ‘nee’ zeggen.”

De grote vraag is dan natuurlijk: hoe is Dwight in hemelsnaam op dat podium beland? “Elmo belde”, legt hij uit. “En als Elmo belt kun je natuurlijk geen ‘nee’ zeggen.” Dwight doelt dan op de Sesamstraatpop Elmo, of eigenlijk de poppenspeler die in Nederland Elmo speelt: Jogchem Jalink.

“Die belde dus met deze klus. Elmo heeft altijd de beste klussen. Als Elmo belt mag je opeens met Robbie Williams een kattenvoercommercial opnemen, of sta je op een festival te spelen.” En ook deze keer stelde Elmo niet teleur.

Betekent dat dat Dwight nu meereist met Coldplay? “Nee, helaas. Ik heb deze opdracht gekregen omdat de band milieubewust wil zijn tijdens deze tour”, legt Dwight uit. “Ze willen niet iedereen invliegen maar met lokale artiesten werken. Dus ik doe het optreden in Amsterdam, maar in Zweden zal er een Zweedse poppenspeler optreden."

"Het is zo’n grote productie. Je komt steeds nieuwe mensen tegen als je hier rondloopt.”

Het moment op het podium zelf ‘valt wel mee’, zegt Dwight. “Op het podium ben je eigenlijk gewoon aan het werk. Het is immers werk. Maar overdag is het wel echt bizar om te zien. Het is zo’n grote productie. Je komt steeds nieuwe mensen tegen als je hier rondloopt.”

Hij heeft de bandleden overigens nog niet gesproken. “Maar de muziek van Coldplay zal voor mij altijd bij deze ervaring horen. Je kent al die nummers natuurlijk. Je hoort ze altijd op de radio. Maar ik heb ze niet gesproken nog, nee. Hopelijk vanavond, bij de afterparty”, lacht Dwight.

De videoclip van The Weirdos:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!