Rondweg veroorzaakt veel lawaai, maar de gemeente vindt dat het wel meevalt

28 juli 2023 om 17:00 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:04
nl
Al jarenlang hebben omwonenden van de Rondweg in Uden last van lawaai. Uit geluidsmetingen blijkt dat de norm wordt overschreden, maar een oplossing is er nog niet, meldt Dtv Nieuws.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Ingrid Holland woont al dertig jaar in de Orgellaan. Slechts enkele meters verderop ligt de Rondweg, waarvan het geluid continu te horen is. Volgens haar is er meer verkeer doordat de industrie is uitgebreid en door de komst van ziekenhuis Bernhoven. “Er komen nu ook geregeld ziekenwagens voorbijgereden.”

“In de slaapkamer kan ik het raam niet open zetten, want dan word ik ’s ochtends vroeg wakker door het verkeer dat langskomt. Buiten zitten doe ik wel, maar echt prettig is dat niet”, zegt Ingrid.

"Er is veel vrachtverkeer en er wordt hard gereden."

Ze is niet de enige die baalt. Van de ruim tweehonderd huishoudens pal naast de weg heeft een groot deel de krachten gebundeld in een actiecomité.

Een van hen is Rob van den Boogaard, die in coronatijd in de wijk kwam wonen. Pas na de lockdowns merkte hij hoeveel lawaai het verkeer maakt. “Het is echt herrie. Er is veel vrachtverkeer en er wordt hard gereden. Met name het vrachtverkeer geeft gewoon enorm veel overlast”, zegt Rob, die ’s nachts en ’s ochtends vroeg soms wakker ligt van het lawaai.

Onlangs ontving het comité de resultaten van geluidsmetingen van de Omgevingsdienst Brabant-Noord die in januari zijn gedaan. Daaruit blijkt dat het woon- en leefklimaat 'redelijk tot matig' is en dat met name motoren en ambulances te veel lawaai maken.

“We vinden dat de gemeente niet serieus genoeg naar ons probleem kijkt.”

De gemeente Maashorst ziet dat anders en spreekt in een mail aan de omwonenden van ‘een acceptabele situatie’. Het actiecomité legt zich daar niet bij neer. “We vinden dat de gemeente niet serieus genoeg naar ons probleem kijkt”, zegt Rob.

Het actiecomité. wil dat de maximumsnelheid op de Rondweg wordt verlaagd van tachtig naar zestig kilometer per uur. Een andere mogelijkheid is de aanleg van een geluidswal. "Het zou heel fijn zijn als er eindelijk wat gebeurt", zegt Rob. "Ik ben erg blij met het initiatief dat genomen is om de buurt te mobiliseren. We merken dat er veel mensen zijn die hier last van hebben."

Wethouder Harold van den Broek zegt dat hij bereid is met de omwonenden over de overlast te gaan praten.

Rob en Ingrid (foto: Dtv Nieuws).
Rob en Ingrid (foto: Dtv Nieuws).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!