Wereldtoppers in het peloton kennen Brabants talent Elise Uijen

5 augustus 2023 om 11:00 • Aangepast 15 augustus 2023 om 02:06
nl
Ze is pas net 20 jaar, maar het gaat hard met de ontwikkeling van wielrenster Elise Uijen. De Herpense deed eerder dit jaar mee aan de Ronde van Spanje en debuteerde vorige maand bij de Tour de France. De grote rondes smaken naar meer. "Ik ben als renster heel allround, maar ik wil me meer gaan focussen op de zware wedstrijden."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Dat ze voor de eerste keer meeging naar de Tour de France, was een droom die uitkwam voor Elise. "Aan het begin van het seizoen kregen alle rensters van Team DSM-Firmenich een planning, waarbij de Tour voor mij een serieuze mogelijkheid was. Ik moest natuurlijk wel in de juiste vorm zijn. Toen ik groen licht kreeg van de ploegleiding, was dat een heel mooi moment voor mij."

In Frankrijk merkte ze pas echt hoe groot de Tour de France is. "Op wielergebied is het de absolute top. Er is bijvoorbeeld veel meer media-aandacht dan voor andere wedstrijden. De publieke belangstelling is ook groter."

"Teleurstellingen maken de mooie momenten extra mooi."

Tijdens de Tour de France richtte haar team zich voornamelijk op het klassement van kopvrouw Juliette Labous en een etappeoverwinning van Charlotte Kool. "Ik cijfer me graag weg voor ze en probeer de beste te zijn in het ondersteunen. Een overwinning van een ploeggenoot voelt erg goed, je wint dan echt als team."

Na de tweede etappe werd Elise ziek. Een dag later haalde ze op wilskracht nog wel de finish, maar daarna was de pijp leeg. "Ik hoopte op een wonder, maar die bleef uit. Een maagdarm-virus zorgde ervoor dat ik naar huis moest. Natuurlijk baalde ik enorm, maar dat heb je soms in de topsport. Het kan een harde leerschool zijn. Teleurstellingen maken uiteindelijk de mooie momenten extra mooi."

"Ik wil alles proberen en me breed ontwikkelen."

Als voormalig Nederlands en Europees kampioen is tijdrijden een specialiteit. Ervaring in de bergen heeft de Brabantse weinig, maar vorig jaar pakte ze wel het bergklassement in de Ronde van Romandië. In februari van dit jaar won ze in Valencia haar eerste wedstrijd als prof. "Ik ben nog aan het ontdekken waar mijn voorkeuren liggen. Ik wil alles proberen en me breed ontwikkelen. Een sprinter zal ik overigens niet worden. Ik denk dat ik vooral toe ga werken naar de zwaardere etappewedstrijden."

"Op naar nieuwe mooie momenten."

Om de top te bereiken stapt Elise in haar woonplaats Herpen veel op de fiets om alleen te trainen. Ook heeft ze van haar team een huisje in Sittard. "Daar ben je dichterbij de heuvels en de Ardennen, al is dat niet te vergelijken met de grote bergen in wedstrijden. Door hard te trainen wil ik het maximale uit mijn loopbaan halen. Mooi dat ik nu de kans kreeg in de Tour, maar ik wil uiteindelijk wedstrijden winnen. Op naar nieuwe mooie momenten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!