Femke kan goed tegen bergen op fietsen door haar sterke BMX-benen

28 augustus 2023 om 12:00 • Aangepast 8 september 2023 om 02:02
nl
Femke Gerritse uit Rosmalen fietst volgend seizoen tussen onder andere wereldkampioene Lotte Kopecky en Tour de France Femmes-winnares Demi Vollering. De 22-jarige wielrenster heeft voor drie jaar getekend bij de internationale vrouwenwielerploeg Team SD Worx. Ze wordt gezien als een talentvol klimster die nog grote stappen kan zetten. “En dat voor iemand die niet is opgegroeid in de bergen, maar tussen de viaducten.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De eerste liefde van Femke was de BMX-fiets. Op haar 17e koos ze voor het wielrennen. "Ik zocht een nieuwe sportieve uitdaging en kwam uit bij de weg en het veldrijden. Het ging gelijk goed, want ik werd binnen een jaar Nederlands kampioen bij de nieuwelingen." Een jaar later pakte ze de nationale titel veldrijden bij de junioren, in 2019 op de weg in deze leeftijdsklasse.

In 2021 tekende de Brabantse bij Parkhotel Valkenburg. Namens die wielerploeg droeg ze vorig jaar in de Tour de France tijdelijk de bolletjestrui. Bij Team SD Worx halen ze Femke binnen als een grote belofte. “Met sportief manager Danny Stam heb ik begin april kennisgemaakt door samen een stuk te fietsen. Er was direct een klik. Met mijn manager Lars van den Broek hebben we eind april met Danny gezeten. Een contract van drie jaar is bijzonder in de wielersport, dat geeft veel vertrouwen.”

"Ik ga regelmatig met mijn vader fietsen, bijvoorbeeld in Limburg."

Ze kwam in beeld bij Team SD Worx vanwege haar talent voor klimmen. Toch best opmerkelijk voor een wielrenster die haar hele leven opgroeide in het platte Nederland. “Dat ik goed kan klimmen heb ik mede te danken aan mijn krachtige ‘BMX-benen’. Verder ga ik regelmatig met mijn vader ritjes fietsen, bijvoorbeeld in Limburg. Tijdens vakanties nemen we de fietsen ook altijd mee.”

Bij haar nieuwe werkgever krijgt ze de kans zich verder te ontwikkelen in het kortere explosieve klimwerk en op de langere beklimmingen. “Als wielrenster kijk ik voornamelijk uit naar heuvelklassiekers als de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Strade Bianchi. Maar tijdens de Tour de France heb ik ook laten zien dat ik het langere werk aankan, ik heb een goed herstelvermogen.”

"Winnen moet je leren."

Ze focust zich overigens niet alleen op het klimmen. “In het vrouwenwielrennen moet je je breed ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld geen sprintje in de benen hebt, kun je moeilijk een wedstrijd winnen. Dat winnen moet je ook leren. Gelukkig kom ik in een ploeg terecht die heel veel wint, waar kan ik het dan beter leren dan hier?”

Die overwinningen hoopt ze in de toekomst zoveel mogelijk te boeken. In eerste instantie zal ze echter vanuit een ondersteunende rol fietsen. “Bij mijn huidige ploeg fiets ik om te winnen. Straks in de top ben ik nog niet zo ver om het tijdens wedstrijden af te maken. Ik moet veel leren en daarom wil ik het liefst eerst in dienst van het team rijden.”

Van een opleidingsploeg naar de absolute top zal qua professionaliteit een flinke stap zijn. “Bij Parkhotel Valkenburg hangt een familiesfeer en krijg je ook de uimte om fouten te maken. Om echt nieuwe stappen te zetten in mijn ontwikkeling was het voor mij het beste om naar Team SD Worx te gaan. De beste wielerploeg ter wereld, daar zeg ik geen nee tegen. Met zoveel buitenaards goede rensters om me heen en met Anna van der Breggen als een ploegleider met enorm veel ervaring. Een droomtransfer.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!