Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023 om 12:52 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:02
nl
Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt, is het nog donker en wil je je nog even omdraaien. En als je na je werk in de schemering naar huis rijdt, vallen je ogen alweer bijna dicht. Herkenbaar? Je bent niet de enige die last heeft van herfstmoeheid. Lichtdeskundige Toine Schoutens uit Ulicoten legt uit hoe het komt en wat je eraan kunt doen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Het is geen fabeltje dat we deze dagen vermoeider zijn”, zegt Schoutens. “Mensen hebben nu eenmaal veel licht nodig om goed te kunnen functioneren. De hele zomer hebben we daarvan kunnen profiteren. Maar nu we weer veel binnen zijn en het langer donker is, moet ons lichaam daaraan wennen.”

Dat heeft te maken met onze biologische klok. ’s Avonds maakt ons lichaam melatonine aan, een stofje dat ervoor zorgt dat we moe worden. Als de zon opkomt moet dat verdwijnen, maar als het nog donker is komt dat ritme onder druk te staan. "Dan maak je te lang melatonine aan," zegt Schoutens, "waardoor je slaperig blijft.”

"Eet ’s ochtends veel koolhydraten. Die worden omgezet in energie.”

Dat we nu veel binnen zitten helpt ook niet mee. “Binnen is het vaak 200 keer donkerder dan buiten”, legt hij uit. “Je hebt dat niet zo in de gaten omdat je ogen zich daarop aanpassen, maar het is echt zo.” Daarom kun je dat dekentje beter terug in de kast leggen en er na je werk even op uitgaan. “In de winter is het buiten minder licht dan in de zomer, maar het verschil met binnen is nog steeds heel groot. Dus ga zoveel mogelijk naar buiten en doe wat actiefs.”

Ook een regelmatig eetpatroon is volgens hem belangrijk. "Eet ’s ochtends veel koolhydraten. Die worden omgezet in energie.” Je wekker laten snoozen moet je zeker niet doen. “Dat is slecht voor je ritme, omdat je lichaam dan denkt dat je weer moet gaan slapen. Het is juist belangrijk om ’s ochtends zoveel mogelijk licht op te vangen. Doe meteen de gordijnen openen of gebruik een lichtwekker."

"Bij een goede powernap ben je daarna echt fitter."

En wie na deze tips nog steeds in slaap valt op het werk, kan het beste even een powernapje doen. “Heel veel mensen denken, dat werkt bij mij niet. Maar even slapen tussen één en twee is heel effectief.” Ga ergens liggen, zorg dat het donker is en probeer te slapen. “Maximaal twintig minuten, niet langer", benadrukt hij. "Want dan kom je in een diepere slaap terecht en sta je brak op. Maar als je het goed doet merk je dat je echt fitter opstaat.”

Uit de reacties op onze stelling op Facebook blijkt dat ook veel van onze volgers vaker moe zijn nu het buiten langer donker is. “Vreselijk, ik sla de komende periode het liefst over”, reageert Danielle. En ook Ingrid vindt het najaar maar niks. “Tijdens de zomermaanden ga ik later naar bed en ben ik veel energieker.”

Anderen bloeien juist op in deze tijd, zoals Evie. “Die hitte en de zon maakt je zo moe, daar heb ik nu geen last van.” En ook voor Pauline mag het lekker vroeg donker worden. “Meer rust in de buurt, niet tot elf uur 's avonds feestjes of festivals en dus de mogelijkheid om op tijd naar bed te gaan.”

Wachten op privacy instellingen...

Op sommige werkplekken is een powernapje in de middag heel normaal. Bij een bedrijf op Strijp in Eindhoven bijvoorbeeld hebben ze er speciale stoelen voor geïnstalleerd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!