Terreurdaad tijdens voetbalwedstrijd, Tim zat in stadion tijdens moorden

17 oktober 2023 om 11:17 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:04
nl
Tim van Lieshout uit Oss is nog aan het bijkomen van zijn avondje uit maandagavond in Brussel. Hij was bij de wedstrijd België - Zweden en hoorde vlak voor rust het nieuws dat er in het centrum van de stad twee Zweedse fans waren doodgeschoten. Het bleek een terreurdaad en de schutter was gevlucht, waardoor de supporters urenlang in het stadion moesten blijven. “Het gerucht ging zelfs dat de schutter op vijftig meter van het stadion was”, vertelt Tim dinsdagochtend in het radioprogramma WAKKER!.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Tim (39) komt uit Oss, maar verhuisde vier jaar geleden naar Brussel, waar hij voor de PvdA in het Europees Parlement werkt. Hij gaat regelmatig naar voetbalwedstrijden, maar kwam nog nooit in zo’n dreigende situatie terecht. “Ik hoorde net voor de rust dat er een aanslag gepleegd was”, vertelt Tim. In de rust werd de wedstrijd gestaakt. “In het stadion stonden mensen met gele hesjes die ons tegenhielden. We mochten het stadion niet uit en buiten stonden politieagenten."

"De politie had geen portofoons, dus we kregen weinig informatie."

Gelukkig bleef de sfeer gemoedelijk. “Het waren geen hardekernsupporters, maar veelal families met kinderen. Halverwege de avond werd er nog gezongen en ging er een wave rond. Dus de meeste mensen waren ontspannen", beschrijft Tim.

Ondertussen wond Tim zichzelf wel flink op. “De communicatie in het stadion was heel slecht. De politie had geen portofoons, of communicatielijnen, dus we kregen weinig informatie. Er is vier keer omgeroepen dat we rustig moesten blijven zitten en geduld moesten hebben, maar meer niet.”

Tim knoopte een gesprek aan met een veiligheidscoördinator. “Die zei dat het gerucht ging dat de schutter op vijftig meter van het stadion was", zegt Tim. Hoewel dat wel even schrikken was, maakte Tim zich niet meteen druk. "Ik was meer bezig met wat er gebeurde dan met mijn eigen veiligheid. Maar als die schutter met aanvalswapens het terrein op was gekomen, weet ik niet wat er gebeurd zou zijn."

"Mensen waren alert en keken schichtig om zich heen."

Twee uur lang wachtte Tim af in het stadion. Uiteindelijk mochten hij en de andere supporters rond twaalf uur weg. Tot het eerste metrostation werden ze begeleid door zwaarbewapende politie. “De schutter was toen nog voortvluchtig, dus mensen waren alert en keken schichtig om zich heen”, zegt Tim.

Bij het tweede metrostation, dat ook op loopafstand was van het stadion, stonden geen agenten. Ook dat vindt Tim zorgelijk. “Als supporters twee metrostations gebruiken, moet je ze tenminste allebei beveiligen.” Volgens hem is de gebrekkige communicatie en matige bewaking kenmerkend voor België. “We mogen blij zijn dat er in Nederland anders wordt gehandeld bij terroristische situaties. Hier zijn bewapende teams direct op iedere plek aanwezig.”

De politie heeft de schutter dinsdagochtend in een café in Brussel neergeschoten. De man is gereanimeerd, maar heeft het niet overleefd. De politie vond ook het wapen dat hij bij de aanslag gebruikte.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!