1000 extra arbeidsmigranten in Moerdijk: inwoners klagen bij de koning

25 oktober 2023 om 07:00 • Aangepast 3 november 2023 om 02:01
nl
De inwoners van Moerdijk Dorp doen woensdag hun beklag bij de koning, die op werkbezoek komt. Ze zijn niet blij met de komst van drie hotels voor meer dan 1000 arbeidsmigranten in hun omgeving. "Dat is op 1150 inwoners wel erg veel. We worden hier in het dorp steeds verder ingepakt door alle industriële activiteiten", licht Raoul Nuijten van de Dorpstafel Moerdijk toe.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Moerdijk Dorp ligt ingeklemd tussen het enorme industrieterrein rond de zeehaven en de snelwegen A16 en A17. Er zijn vele miljoenen geïnvesteerd om de leefbaarheid in het dorp op peil te houden. Maar die leefbaarheid staat volgens Nuijten nu weer onder druk.

"Wij zien liever dat ze beter verspreid over de hele gemeente komen te wonen, dus verder weg van ons dorp."

"We zijn geschrokken van de plannen van de gemeente om in onze omgeving drie woonlocaties voor in totaal 1000 buitenlandse medewerkers te laten bouwen. Wij zien liever dat ze beter verspreid over de hele gemeente komen te wonen, dus verder weg van ons dorp."

Aan de zuidkant van het dorp wordt nu het Logistiek Park Moerdijk aangelegd. En de tientallen bedrijven die daar neerstrijken hebben straks behoefte aan die 1000 medewerkers uit het buitenland. Naar schatting zijn er nu al zo'n 4600 buitenlandse werknemers in de gemeente Moerdijk. Voornamelijk Polen en Roemenen. Ze werken bij boerenbedrijven, in de logistiek en industrie. En de gemeente verwacht dat de nu 14.000 vacatures in West-Brabant ook vooral zullen worden ingevuld door arbeidsmigranten.

"Wij denken dat de gevolgen voor de inwoners van Moerdijk Dorp heel beperkt zijn"

"We vinden het belangrijk dat de mensen die hier komen werken ook goed gehuisvest zijn. En ja, de komst van grote woonlocaties heeft altijd wel wat gevolgen voor de omgeving. Dus je zult met elkaar in gesprek moeten om daar goede afspraken over te maken. Maar wij denken dat de gevolgen voor de inwoners van Moerdijk Dorp heel beperkt zijn", vertelt wethouder Danny Dingemans.

De hotels zijn ingetekend op drie plekken om het dorp: een voormalig melkveebedrijf aan de Zwaluwsedijk, op een braakliggend terrein naar hotel Port of Moerdijk aan de Sebastiaansweg en op de voormalige camping Lansen aan de Blokdijk. "Daar zullen vrijwel alle voorzieningen voor de arbeidsmigranten aanwezig zijn. En ook om op hun werk te komen hoeven ze niet door het dorp heen", zegt de wethouder.

Overigens was de camping tot een paar maanden terug ook een tijdelijke woonplek voor arbeidsmigranten, vooral voor Duitsers die bij Shell Moerdijk werken. Ze woonden in stacaravans. Iets wat volgens zowel de wethouder als de Dorpstafel Moerdijk niet meer van deze tijd is.

"Niet allemaal op deze postzegel van 5 vierkante kilometer."

Dingemans: "Voor het huisvesten van buitenlandse medewerkers moet de lat echt omhoog. Met een individuele slaapkamer en dat er op een fatsoenlijke manier gebruik kan worden gemaakt van keuken en sanitair."

Nuijten vult aan: "Laat het duidelijk zijn: we zien die arbeidsmigranten graag komen, maar niet allemaal op deze postzegel van 5 vierkante kilometer. Die postzegel wordt steeds kleiner, terwijl je het aantal inwoners wil laten verdubbelen. Dat gaat niet."

De koning komt woensdagmiddag samen met minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar Moerdijk. Hij krijgt een rondleiding bij het bedrijf DSV en praat met arbeidsmigranten uit verschillende landen. Daarna gaat hij in Moerdijk Dorp in gesprek met bewoners die bang zijn voor meer overlast door buitenlandse werknemers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!