Onveilig werkklimaat in Den Bosch: expert gaat gemeente helpen

25 oktober 2023 om 12:27 • Aangepast 3 november 2023 om 02:02
nl
Er komt geen diepgravend onderzoek naar het onveilige werkklimaat in de gemeente Den Bosch. Zes oppositiepartijen dienden dinsdagavond tijdens een debat een motie in, maar dat haalde niet de meerderheid. Wel gaat een onafhankelijke expert de gemeente helpen om misstanden en onveilige situaties in de toekomst te voorkomen.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Op verschillende afdelingen ging het de afgelopen jaren mis met de veiligheid van medewerkers en klanten. Zo gebeurden er ongelukken bij de afvalstoffendienst, voelden medewerkers van de sociale werkvoorziening Weener XL zich onveilig en moest wethouder Kahya opstappen vanwege zijn opvliegende gedrag.

De oppositie wilde graag een raadsonderzoek, vergelijkbaar met een parlementaire enquête in Den Haag. Zes partijen dienden daarvoor een motie in dinsdagavond. “Het moet duidelijk worden waar het mis is gegaan zodat we weten wat er beter kan”, zei Alexander van Hattem van de PVV. Volgens Bram Roovers van de SP geeft zo’n onderzoek de raad de mogelijkheid om meer perspectieven te horen dan alleen die van het college.

Maar de coalitiepartijen bleven achter het college staan. PvdA’er Fouad Kabbouti zei: “Trekken wij de streep zonder afbreuk te doen aan wat er mis is gegaan en kijken we vooruit? Of zetten wij onze hakken in het zand en gaan we alleen kijken naar wat er in het verleden fout is gegaan? Mijn voorkeur gaat naar het eerste.”

Maatregelen
Het college heeft de afgelopen periode al verschillende maatregelen genomen die voor een veiliger werkklimaat moeten zorgen. Maar wethouder Ralph Geers zei dinsdagavond tijdens het debat dat er meer nodig is. “Ik wil iemand die ons vanaf de zijkant toetst om te zien of we goede stappen maken”, zei hij.

Een voorstel van de coalitie om samen met een onafhankelijk expert een zogenoemd ontwikkelingstraject op te starten en te toetsen kreeg de meerderheid. Daarbij moet er nadrukkelijk oog zijn voor de veiligheid van ambtenaren en bestuurders binnen de gemeente. Wat dat ontwikkelingstraject gaat inhouden, is nog niet bekend.

Dit betekent dat er geen diepgravend onderzoek komt naar de vraag hoe het zo mis heeft kunnen gaan in de ambtelijke organisatie van de gemeente Den Bosch.

“Helaas hebben wij zelf niet alles goed gedaan. Medewerkers hebben zich niet veilig gevoeld. Dat hadden wij anders moeten doen”, zei wethouder Geers. “We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen de toekomst wel maken met elkaar.”

LEES OOK: Crisisdebat over hoe het misging met de veiligheid bij gemeente Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!