Kerststal van overleden vader plots kwijt: 'Aandenken is onvervangbaar'

14 december 2023 om 12:00 • Aangepast 22 december 2023 om 02:01
nl
Maya van Kessel uit Boxtel voelt zich een slechte moeder. Een kerststal die heel belangrijk was voor haar 17-jarige zoon Mayck is zoek. De stal was een aandenken aan Mayck's overleden vader. Maya denkt dat ze de stal per ongeluk heeft weggegeven aan een kringloopwinkel. "Ik hoop dat iemand 'm heeft. Mijn zoon heeft verder niet veel meer van zijn vader."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het begon met een mooi gebaar. “Ik zag vorige week bij een aantal vrienden op Facebook een berichtje langskomen dat er iemand op zoek was naar gratis kerstspulletjes voor in een kringloopwinkel in Woensel in Eindhoven”, vertelt Maya. “Daar kon ik wel iets aan bijdragen, dacht ik.”

Want jaren geleden kreeg Maya een hele grote kunstkerstboom. “Die was eigenlijk te groot, dus ik heb later een kleinere gekocht. Die oude kerstboom kon wat mij betreft weg, dus heb ik contact gelegd met de kringloopwinkel.” Een vrouw kwam de kerstboom vorige week donderdag thuis bij Maya ophalen. De kerstboom zat op dat moment in een grote tv-doos.

"Ik heb alles overhoop gehaald in mijn schuur."

Maya wilde vervolgens haar eigen boom opzetten. Toen kwam ze erachter dat de kerststal in geen velden of wegen te bekennen was. Ze weet het niet honderd procent zeker, maar ze is er van overtuigd dat de kerststal in die tv-doos zat. “Ik heb alles afgezocht. De kasten, de kisten. Ik heb alles overhoop gehaald in mijn schuur. Die kerststal is er gewoon niet meer.”

Zoon Mayck heeft die kerststal ooit van zijn vader gekregen. Zijn vader is drie jaar geleden overleden. “We hebben die stal samen gekocht toen Mayck nog in de buggy zat. Het was maar een kerststalletje van een tientje van de Gamma, maar dat ding heeft echt emotionele waarde."

Ieder jaar ging de kerststal onder de kerstboom van Maya en Mayck. “Ik heb er schaapjes bij gezet en er verlichting ingestopt. We hebben samen een engeltje gekocht en dat in de nok van het dak van de kerststal geplakt. En nu is de stal weg. Het is extra rot omdat m’n zoon niet veel meer heeft van zijn vader. Voor zijn overlijden waren wij al jaren uit elkaar. Mayck woonde daarna bij mij.”

"Ze kunnen ‘m nergens meer vinden.”

Maya stuurde meteen een berichtje naar de zogeheten Kerstkringloopwinkel in Winkelcentrum Woensel. Alle opbrengsten van de pop-upwinkel gaan naar goede doelen. Helaas kan de winkel niet helpen. “Ze zeggen dat het zo druk is geweest dat het zo maar zou kunnen dat de kerststal al is verkocht. Ze kunnen ‘m in elk geval nergens vinden.”

“Dit is natuurlijk superlullig en we maken dit vaker mee”, erkent een van de initiatiefnemers van de Kerstkringloopwinkel, Walther Hoeijmans. “We proberen die mensen dan te helpen. Ook nu. We hebben echt alles nagelopen voor deze mevrouw. Ook de dozen van de bomen die zijn binnengekomen. Maar ja, het staat gewoon nergens. Als die stal hier ooit geweest is, dan is ‘ie al verkocht.”

De winkel heeft iedere dag ruim 200 betalende klanten binnen. “Het is zeker afgelopen vrijdag en zaterdag verschrikkelijk druk geweest. Er wordt hier keihard gewerkt door mensen om alles uit te pakken en goed te verwerken. Ik kan me voorstellen dat er dan iets fout kan gaan”, besluit Hoeijmans.

Nu hoopt Maya dat er iemand is die weet waar de stal is, of zoekt ze naar degene die ‘m misschien heeft gekocht. “Mocht iemand die kerststal hebben dan koop graag ik een gloednieuwe kerststal voor ze. Maar geef ‘m alsjeblieft terug aan mijn zoon. Die stal in onvervangbaar.”

Wie Maya denkt te kunnen helpen kan haar een e- mailtje sturen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!