Video

Hinke is de oudste inwoner van Brabant en wordt vandaag 108

19 januari om 16:23
nl
Toegegeven: zoveel kaarsjes passen er niet op een taart. Hinke Klaver uit Eindhoven is de oudste inwoner van Brabant en is vrijdag 108 geworden. We gingen kortgeleden bij haar op bezoek. Hinke zit elke dag op de iPad om het woordspel Wordfeud te spelen met haar kleindochters van 58 en 54. “Oma wint af en toe ook nog. Dat vinden we best erg eigenlijk”, zegt kleindochter Janine Jongepier.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

"In beweging blijven, niet alleen fysiek, maar ook met je gedachten en je hersens. Dat doet het heel erg goed", zegt Janine. 19 januari 1916 is Hinke Klaver geboren. Nu is ze dus 108. Haar geheim? “Dat vragen ze allemaal. Vrolijk zijn en veel sporten. Gym, atletiek, zwemmen. Ik heb van alles gedaan.”

De geboren Friese begon op haar veertiende bij Philips. Elk jaar krijgt ze nog een kerstpakket van het bedrijf. Ze is ook zwemlerares geweest. Honderden Eindhovense kinderen hebben met haar hulp hun zwemdiploma gehaald.

Elke dag speelt ze Wordfeud (foto: Rogier van Son).
Elke dag speelt ze Wordfeud (foto: Rogier van Son).

Sporten doet ze nog steeds. Haar verzorgster Anita brengt haar met de rolstoel naar een fiets, iets verderop in de gang van waar ze woont. Daar fietst ze op haar gemakje een kwartiertje. “Toen het jaar 2000 eraan kwam, dacht ik dat ik dat vast niet zou halen. We zijn nu alweer 24 jaar verder. Het leuke aan oud worden, is het oud worden zelf. Het is iets bijzonders.”

"Dan heb je geen tijd om heel verdrietig te zijn."

Naast het sporten, zit de 108-jarige regelmatig op Facebook. Ze houdt ook van televisie kijken. “Films, Boer zoekt vrouw, het Journaal en sport. Voetbal kijk ik. Ik ben voor PSV. Vroeger was het voetbal heel anders. Veel saaier.”

De enige dochter van Hinke Klaver is overleden. En wie 108 is, heeft al veel mensen om zich heen verloren. “Dat vind ik vervelend. Daar moet je je echt overheen zetten.”

De 107-jarige met haar verzorgster Anita (foto: Rogier van Son).
De 107-jarige met haar verzorgster Anita (foto: Rogier van Son).

De levensles die ze jonge mensen wil meegeven? “Dat je goed je best doet. En vrolijk zijn, bij alles wat je doet. Ook moet je bezig blijven. Dan heb je geen tijd om heel verdrietig te zijn.”

"Ze wil heel graag 110 worden."

Haar verzorgster Anita Boselie zit al veertig jaar in het vak. Het verzorgen van een 108-jarige is voor haar heel bijzonder. “Ze doet het nog steeds heel goed. We volgen haar in haar dagritme. Soms staat ze om 8 uur op, maar soms ook pas om half drie ’s middags. Ze wil heel graag 110 worden. Als ze zo doorgaat, kan ze dat makkelijk halen.”

“Haar geheim is haar optimisme. Ze is een paar keer gevallen. Daarna kon ze niets meer. Ze krabbelt er toch iedere keer weer bovenop. Ze is een doorzetter en een positief mens. Ze is af en toe verdrietig, maar dan zegt ze: ‘Kom op, we gaan er weer voor!'”

Deze video maakten we toen we bij Hinke Klaver op bezoek waren:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!