Video

Sjaak (100) overleed vlak voor zijn verjaardag: 'Hij voelde zich niet oud'

30 december 2023 om 18:39 • Aangepast 9 januari om 02:04
nl
Hij at elke week in het dorpshuis, hij was vaste gast in ontmoetingscentrum De Babbelaer en hij was vrijwilliger bij het repair café. Als er iets te doen was in Reek, dan was Sjaak van Tilburg erbij. In mei zou hij 101 jaar oud worden, maar drie weken voor zijn verjaardag overleed Sjaak. Het is voor zijn familie nog altijd een groot gemis.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

De dochters en zus van Sjaak blikken met veel plezier terug op de dag dat hij 100 werd. “Geweldig. Dat was zo mooi. In de ochtend hebben we met een klein gezelschap gegeten hier in De Babbelaer. De harmonie kwam en het hele dorp liep uit. Sjaak werd op handen gedragen in Reek”, vertelt zus Mien Manders-Van Tilburg.

De honderdste verjaardag van Sjaak ging dus niet onopgemerkt voorbij. De fanfare liep door de versierde straten en de burgemeester hield een toespraak. “We hebben besloten om jou een boom aan te bieden”, zei de burgemeester. Dat zou volgens Sjaak geen probleem zijn, want hij kon altijd goed met een schop overweg.

De boom die Sjaak heeft gekregen staat nu voor het huis waar hij woonde. Voor zijn zus Mien is het emotioneel om bij de boom te staan. “Maar ook heel mooi. De boom is al goed gegroeid.”

"Hij wilde per se niet bij de kaartclub, want dat was echt voor bejaarde mannen."

Een andere mooie herinnering van de familie van Sjaak is hoe hij twee jaar geleden eregast was bij de opening van de Aldi in Reek. Hij werd op een kar naar de nieuwe supermarkt gereden. Toen Mien hem vroeg wat hij in de winkel zou gaan kopen was het antwoord kort maar krachtig: “Een mik en chocoladekoeken.”

De grootste droom van Sjaak was om 101 jaar oud te worden. Marja van Tilburg, de dochter, herinnert zich dat hij zich helemaal niet zo oud voelde. “Hij wilde niet oud zijn. Hij was actief bij de ouderenbond, maar daar haalde hij oude kranten op en hij onderhield het kerkhof. Hij wilde per se niet bij de kaartclub, want dat was echt voor bejaarde mannen. Daar wilde hij niet bij horen.”

Mien herinnert zich nog goed dat ze haar broer voor het laatst zag. “Ik zei tegen hem dat hij er zo goed uitzag dat hij de 101 wel zou halen. Toen zei hij: ‘Ja Mientje, maar ik ben toch wel snel moe hoor.’ Dat is de laatste keer dat ik hem heb gezien. Maar Reek is hem niet vergeten, onze familie niet en ik ook niet.”

In het Brabant Nieuws Jaaroverzicht nemen presentatoren Saskia Nelissen en Sven de Laet je in vogelvlucht mee langs het belangrijkste, opvallendste, ontroerendste en grappigste nieuws van afgelopen jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!