Deze kampioen Tegenwindfietsen is ook een succesvolle olympische sporter

14 januari om 14:00 • Aangepast 24 januari om 02:04
nl
Lisa Scheenaard mag voor de derde keer naar de Olympische Spelen. Voor de 35-jarige roeister uit Eindhoven zijn dit haar laatste Spelen en mogelijk is het zelfs haar laatste grote toernooi. Naast de vele meters op het water heeft Lisa een bijzondere sportieve hobby. Al drie keer is ze namelijk Nederlands kampioen Tegenwindfietsen.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Het NK Tegenwindfietsen levert hilarische beelden op. Alle deelnemers krijgen een fiets met terugtraprem en zonder versnellingen. Bij minimaal windkracht 7 langs de Oosterscheldekering fietsen de sportievelingen 8,5 kilometer vol met de wind in het gezicht.

“Ik wilde als fietsliefhebber al langer een keer deze uitdaging aangaan, maar het kwam er niet van. Totdat ik in 2018 toevallig tijd had. Ik was net terug van een trainingskamp in Nieuw-Zeeland en met een jetlag stapte ik op de fiets. Ik was topfit, want ik fiets veel als alternatieve training.”

Door haar winst kreeg ze automatisch een deelnamebewijs voor het volgende NK. “Toevallig kwam ik toen weer net terug van een trainingskamp en won ik opnieuw. De editie daarna hetzelfde verhaal. Afgelopen jaar kon ik niet meedoen, maar werd de wedstrijd afgelast doordat het te hard waaide. Als ik tijd heb, vind ik het leuk om mijn titel te verdedigen.”

Fietsen is een onderdeel van haar trainingsschema, maar veruit de meeste tijd zit ze in de boot. Al heel wat jaartjes is Lisa een vaste waarde in de Nederlandse ploeg. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro ging ze mee als reserve, vijf jaar later pakte ze samen met Roos de Jong het brons in Tokio. “Ik heb de Spelen in Brazilië meer beleefd dan in Japan, alhoewel ik daar wel in actie kwam. Door corona hing er een aparte sfeer zonder toeschouwers.”

"De mannen bij de ploeg zorgen voor een leuke sfeer."

De Olympische Spelen in Parijs worden haar laatste. “Je leeft er vier jaar naartoe. Het trainen samen met de mannen was een nieuwe ontwikkeling. Zo kun je op een hoog niveau sparren, maar mannen zorgen ook voor een leuke sfeer.”

Dat ze met Martine Veldhuis in de dubbel twee zit is voor Lisa speciaal. “Martine zit sinds een jaar of vijf in de Nederlandse ploeg en we zijn maatjes. Het is moeilijk om te voorspellen waar we gaan eindigen, want we hebben als duo niet zoveel ervaring in races. We hebben wel vertrouwen in een goede uitslag.”

De Eindhovense heeft nog niet besloten of ze na Parijs helemaal stopt, maar is wel aan het nadenken over haar toekomst. “Ik zal altijd blijven roeien. Het zou mooi zijn om in een coachende rol verder te gaan. Ik heb zelf veel gehad aan de mensen die me hebben begeleid. Als het zou kunnen, sta ik daar zeker voor open. Maar eerst richt ik me volledig op de Olympische Spelen.”

Negen jaar geleden maakte Omroep Brabant deze beelden bij het NK Tegenwindfietsen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!