Sokken aan in bed tegen de kou? Deze slaapexpert vertelt of dat zin heeft

11 januari om 19:45 • Aangepast 20 januari om 02:03
nl
Veel mensen trekken de sokken uit als ze gaan slapen. Toch houdt 38 procent van de luisteraars van radioprogramma Afslag Zuid ze tijdens koude winternachten aan om het warm te krijgen. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar ging in de uitzending van het radioprogramma in op de vraag hoe zinvol dat is voor het warmhouden van je lichaam. En wist je dat mannen en vrouwen de temperatuur in bed heel anders beleven?
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het lijkt logisch om tijdens koude nachten met sokken aan te slapen. Maar houdt het je lijf echt warmer? In Afslag Zuid vertelt slaapwetenschapper en schrijver van het boek 'Slapen als een oermens' Merijn van de Laar over het effect van slapen met sokken aan. Hij stelt voorop dat er een verschil is hoe mannen en vrouwen de temperatuur onder de lakens ervaren.

"De favoriete temperatuur van vrouwen onder de dekens ligt anderhalve graad hoger dan die van mannen", vertelt Van de Laar. "Dus zij kan bij een koude nacht liggen te rillen van de kou terwijl hij er aangenaam bij ligt."

"Om goed te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur dalen."

En dan het antwoord op de hamvraag. Voor zowel mannen als vrouwen geldt volgens Van de Laar dat, op het moment dat je het koud hebt, je sokken aan kunt trekken om het warmer te krijgen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om goed te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur eerst dalen. "Je zou denken dat met sokken aan je lichaamstemperatuur minder hard naar beneden gaat. Maar wij geven het meeste warmte af via onze handen en voeten. Op het moment dat de temperatuur in je voeten stijgt, gaan je vaatjes open staan en kun je meer warmte kwijt.”

"Je slaapt beter met een koel hoofd."

Wie tijdens koude winternachten moeite heeft om het warm te krijgen raadt Van de Laar daarom aan om de handen en voeten bedekt te houden. Het hoofd mag wel koel blijven. "Je slaapt beter met een koud hoofd. Het is daarom nog niet zo'n gek idee om een koude slaapkamer te hebben."

De invloed van het winterweer moet niet overdreven worden, zegt de slaapexpert. Een koude nacht van -7 graden doet wel iets met je lichaam, maar het effect is minder groot dan tijdens een klamme zomernacht. Van de Laar zegt dat onderzoek uitwijst dat we in de winter gemiddeld 18 minuten langer slapen dan in de zomer. Dat verschil zou volgens Van de Laar groter zijn als je geen verwarming in je huis zou hebben. "Als we de natuur volgen, slapen we in de winter een uur per nacht langer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!