Gedenksteen voor overleden Oeteldonkers: 'Ongemerkt traantje laten'

21 januari om 19:00 • Aangepast 31 januari om 02:04
nl
In de binnenstad van Den Bosch verzamelen Oeteldonkers zich op carnavalszaterdag 10 februari voor de onthulling van een gedenksteen voor naasten die zijn overleden. De drijvende kracht achter de gedenksteen is Sabina Cantiluppi. "Je kunt er een traantje laten zonder dat iedereen het ziet."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het heeft twee jaar geduurd. Er waren vergunningstrajecten en gesprekken met onder meer de gemeente en de woningbouwcorporatie. Maar Sabina Cantiluppi van de Bossche carnavalsvereniging heeft het voor elkaar gekregen. Er komt een gedenksteen voor overleden Oeteldonkers onder de bogen van de Knillispoort op de Korte Waterstraat.

“Dat is een mooie, beschutte plek in de binnenstad. Dus het is centraal, maar ook rustig. Je kunt er een traantje laten zonder dat iedereen het ziet", vertelt Sabina. Zelf zit zij bij het zogenaamde Ministerie van Verenigingszaken en is ze lid van het Boereparrelement van de Oeteldonksche Club.

Volgens Sabina vinden mensen die ze spreekt het een mooi initiatief. “Bij de gemeente, de woningbouw en de Oeteldonksche Club waren mensen snel enthousiast.” Ze liep al enkele jaren met het idee rond. Toen mensen om haar heen wegvielen tijdens de coronaperiode vond ze het tijd voor actie.

"Voor de mensen met wie je tijdens carnaval een borreltje dronk was er nog niks."

“Ik heb heel veel mensen verloren de afgelopen jaren. Mensen die er ook met carnaval niet meer bij zijn. Met wie je altijd een borreltje dronk of altijd bij de optocht kwamen kijken. Voor die mensen was er nog niks", zegt ze.

Sabina besloot dat de Oeteldonkse kiel op de gedenksteen moest komen. “Omdat de mensen er niet meer zijn, heb ik voor een lege kiel gekozen. De tekening daarvan heb ik zelf gemaakt. Voor het maken van de wantjes en de tekst heb ik hulp gehad.”

"Ik denk dat het een emotioneel moment gaat worden."

De kosten van de gedenksteen worden door de Oeteldonksche Club betaald. ‘Burgervoajer’ Peer vaan den Muggenheuvel komt de gedenksteen samen met de ‘geminteraord’ en de hofkapel van de prins op carnavalszaterdag onthullen. “Ik denk dat het een emotioneel moment gaat worden. Niet alleen voor mij, maar ook voor veel andere mensen. Die staan er toch omdat ze iemand komen herdenken.”

Dat haar gedenksteen ook na de carnaval in het centrum van Den Bosch te vinden is, vindt Sabina een bijzondere gedachte. "Ik hoop dat het een plek is waar mensen ook na carnaval naartoe gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!