Code geel vanwege storm, onze weerman weet hoe lang het nog blijft waaien

22 januari om 08:31 • Aangepast 31 januari om 02:03
nl
Het KNMI waarschuwt voor stevige windstoten deze maandag. Er zijn in onze provincie uitschieters mogelijk van 60 tot 70 kilometer per uur. Daarom heeft het KNMI code geel afgegeven.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Het waait inderdaad goed", vertelde Alfred Snoek van Weerplaza maandagochtend in het radioprogramma 'WAKKER' op Omroep Brabant. "Het gaat om een zuidwesten wind. Gemiddeld kracht 5, af en toe zelfs 6 in open gebied. Dat merken we met zijn allen."

"De scherpe randjes zijn er 's middags wel vanaf."

De piek qua wind werd rond acht uur 's ochtends bereikt. De komende uren neemt de wind langzaam wat af in kracht. "'s Middags is het nog steeds wel onstuimig buiten, maar de scherpe randjes zijn er dan een beetje vanaf. Dan staat er windkracht 4 tot 5, een beetje vlagerig. Maar af en toe schiet de wind ook dan toch nog even uit."

Daarbij is het deze ochtend bewolkt en regenachtig. "Het is erg zacht: 11 graden, op sommige plaatsen zelfs 12. De temperatuur zal 's middags een klein beetje inleveren. Dan wordt het een graad of 10. Maar het weerbeeld ziet er dan een stuk vriendelijker uit. Ik denk dat het dan droog is op verreweg de meeste plaatsen. De zon weet 's middags zelfs heel aardig door te breken."

"De komende dagen zien we vaak dubbele cijfers op de thermometer."

Maandagavond en komende nacht zwakt de wind verder af, maar dinsdag overdag zal de zuidwestenwind volgens Alfred toch weer aantrekken.

"Tot een volle windkracht 5. Ook woensdag waait het nog hard. Pas later in de week zal de wind wat afzwakken. Met die zuidwestelijke wind wordt opnieuw vrij zachte lucht aangevoerd. De komende dagen zien we vaker dubbele cijfers op de thermometer. Maar goed, wel wisselvallig weer. Dinsdagochtend start droog met zonneschijn. 's Middags krijgen we bewolking en later ook regen. Ook in de loop van de week moeten we er rekening mee houden dat er uit het aanwezige wolkendek regelmatig regen valt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!