Wouter wil in Kamp Van Koningsbrugge leren om zijn gevoel te uiten

29 januari om 16:36 • Aangepast 9 februari om 02:07
nl
Wouter de Haas (33) uit Eersel is de enige Brabantse deelnemer aan Kamp Van Koningsbrugge dat maandagavond weer begint. Wouter volgt in het tv-programma met veertien anderen de loodzware opleiding tot commando. Hij wilde testen hoe ver hij kon gaan, maar ook hoe hij zij emoties kon leren uiten. “Thuis leerde ik dat mannen niet huilen. Het moest altijd leuk zijn.”
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

In het dagelijks leven is Wouter personal trainer en manager van een sportschool in Eindhoven. Normaal gesproken helpt hij mannen om fitter te worden en om hun grenzen te verleggen. Nu was hij zelf aan de beurt. “Ik was benieuwd wat er van mij over blijft als je zo diep moet gaan. Als ze je slaap en je voeding bijna weghalen. Je fysiek zo uitputten. Daar heb ik wel een antwoord op gekregen.”

“Het was extreem zwaar, vooral geestelijk. Daar zijn geen woorden voor. Je doet opdrachten in de groep en dan heb je steun aan elkaar. Daarna moet je dingen alleen gaan doen. Uitzichtloos blijven lopen met zware bepakking. Je komt jezelf tegen.”

De personal trainer leerde een les voor het leven. “Er zit zoveel meer in je dan je denkt. Ons lichaam heeft overal oplossingen voor. Ook voor mensen die vaak toch eerder stoppen dan dat nodig is. Daar voorbij ligt jouw groei.”

"We kregen niet zo snel een knuffel als we thuiskwamen."

Wouter deed ook mee om een stukje uit zijn verleden aan te pakken. Hij is geboren en getogen in Eersel. “Ik had een fijne jeugd. Ik kom uit een boerengezin. Ik heb twee broers en een zusje. We mochten veel buiten spelen en we kregen crossmotortjes, brommertjes. Alles kon.”

"Maar nu kom ik erachter dat mijn ouders op emotioneel gebied niet beschikbaar waren. We kregen niet zo snel een knuffel als we thuiskwamen. Mijn ouders zeiden niet dat ze trots op me waren, op wat ik deed. Het was redelijk oppervlakkig. Als er iets aan de hand was, werd er niet over gepraat: als je het er niet over hebt, is het er niet. Dat ben ik pas later gaan beseffen."

"Wat ga je jezelf toch aandoen?"

"Een reden om mee te doen aan Kamp Van Koningsbrugge is dat ik meer wil vertellen wat ik voel. Ik wil de emotionele band met mijn ouders versterken. Ik wil mijn ouders een knuffel kunnen geven. Daarachter speelde de vraag waarom ik altijd zo bezig was met goed zijn in sporten. Ik wilde een compliment van mijn ouders: dat je het goed doet en dat je goed genoeg bent.”

Uiteindelijk kreeg Wouter al voor zijn deelname aan het programma deze bevestiging. “Mijn ouders vonden het heel heftig. ‘Wat ga je jezelf toch aandoen?’, zeiden ze. Vlak voordat ik voor het programma vertrok, kwam mijn moeder naar me toe. Ze kwam vertellen dat ze zo trots op mij was. Op alles wat ik doe in mijn leven. Dat ik daar zo’n programma niet voor nodig moet hebben. Dat heeft ze nooit eerder zo verteld, met die woorden.”

Hoever hij in het programma is gekomen, mag Wouter niet zeggen al heeft het volgens hem ‘zeker zin om langer dan één aflevering te kijken'.

Kamp Van Koningsbrugge seizoen 4 start maandag om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Wouter loopt rechtsachter (foto: Roger Neve).
Wouter loopt rechtsachter (foto: Roger Neve).
Wouter is personal trainer.
Wouter is personal trainer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!