Vlak voor carnaval zijn de regels plots strenger: maximaal 20 man op de kar

31 januari om 18:08 • Aangepast 9 februari om 02:04
nl
Met de carnavalsoptochten voor de deur, hebben sommige bouwclubs in onze provincie een flinke tegenvaller voor de kiezen gekregen. De regels rondom hun wagens worden flink verscherpt, waardoor er voortaan bijvoorbeeld nog maar maximaal twintig mensen op de kar mogen staan. "Het wordt er niet makkelijker op."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De verscherpte regels komen vanuit de verschillende verzekeraars van die wagens. "De discussie loopt al jaren", vertelt Edwin Broens van de Brabantse Carnaval Federatie. "De aanleiding was volgens mij dat ongeluk met die monstertruck in Haaksbergen. Dat leidde tot allerlei discussies over de veiligheid bij dit soort evenementen."

Dat er ook voor de carnavalsoptochten wat veranderingen op de rol stonden, was al even bekend. "Een maand of zes terug was er al een eerste aankondiging." Maar nu, met nog maar zo'n twee weken te gaan tot de start van het feest, is duidelijk wat die wijzigingen precies inhouden.

"Er zijn nu nog twee verzekeraars waar bouwclubs terecht kunnen. Bij de ene mogen er voortaan dus nog maar twintig mensen op de wagen staan, de andere eist dat alle voertuigen eigendom van de vereniging zijn. Maar ja, niet iedere club heeft een eigen vrachtwagen. Die worden vaak gehuurd of geleend. De impact van die veranderingen wordt nu wel laat duidelijk."

"Je wilt niet de uitstraling hebben dat je de regeltjes aan je laars lapt."

De afgelopen dagen heeft de Federatie een brief geschreven naar de 133 verenigingen die lid zijn. De reacties lopen uiteen, vertelt Broens. "Sommigen zeggen: als dit het is, moeten we het ermee doen. Anderen balen ervan dat er weer nieuwe regeltjes bij carnaval komen kijken. Het wordt er niet bepaald makkelijker op."

De wijzigingen zullen volgens Broens niet overal evenveel impact hebben. "In plaatsen als Breda en Roosendaal heb je veel grote wagens, waar in de praktijk helemaal niet zoveel mensen op staan. Maar kijk je naar de prinsenwagen bij ons in Uden, dan heb je het over de Raad van Elf, een dansgroep, de hofkapel... Dat zijn er een stuk meer dan twintig. Daar kan een deel dus niet van mee dit jaar."

Bang dat veel clubs die limiet iets op zullen rekken, is Broens niet. "We hebben veel verantwoordelijke besturen. De meeste willen dat risico ook helemaal niet lopen. Foto's komen uiteindelijk toch in de pers en je wilt niet de uitstraling hebben dat je de regeltjes aan je laars lapt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!