Mathieu van der Poel onbedreigd naar zesde wereldtitel veldrijden

4 februari om 15:33 • Aangepast 17 februari om 02:02
nl
Mathieu van der Poel heeft zondag in het Tsjechische Tábor zijn zesde wereldtitel in het veldrijden gepakt. De renner uit Hoogerheide begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Hij won het WK negen jaar geleden in dezelfde plaats voor het eerst.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

"Dit was het hoofddoel", sprak hij voor de camera van de NOS na een wedstrijd waarin geen ruimte was voor twijfel wie de beste veldrijder is van deze generatie. Van der Poel zei even te willen genieten en over twee weken duidelijkheid te willen geven over zijn programma voor de rest van het seizoen.

Hij kan op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer zowel op de mountainbike als op de wegfiets deelnemen. "Daarover gaan we met de ploeg samen praten", aldus Van der Poel.

Van der Poel was zondag in Tsjechië oppermachtig. Hij nam meteen de leiding op het zware parcours, samen met de Belg Niels Vandeputte. Van der Poels landgenoot Joris Nieuwenhuis voegde zich bij het duo en al snel losten ze de Belg. Nieuwenhuis was de enige die Van der Poel op een paar seconden kon volgen.

Na de eerste ronde van bijna 3,5 kilometer had Van der Poel een voorsprong van acht seconden. Het gat met het peloton bedroeg toen 20 seconden. Dat werd verder uitgebouwd en hoewel Nieuwenhuis knap in het spoor bleef van Van der Poel, kon hij zijn landgenoot niet verder naderen.

Aan de meet bedroeg de voorsprong van Van der Poel ruim een halve minuut op Nieuwenhuis, die het zilver pakte. De Belg Michael Van Thourenhout finishte als derde.

"Ik wilde de koers meteen in handen nemen en heb daarna zo min mogelijk risico genomen", zo analyseert Van der Poel de wedstrijd. "Als je op het foute moment lek rijdt, is je wedstrijd over. Er kwamen nogal veel stenen naar boven, dus ik was daar heel bewust mee bezig. Ik deed geen onnodige dingen. Het ging om die trui. Het zou stom zijn om weer eens te vallen of lek te rijden, omdat je wilt laten zien hoe snel je door een bocht kunt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!