Nuchtere boerendochter kan na wereldtitel niet meer anoniem over straat

28 februari om 20:00 • Aangepast 14 maart om 02:04
nl
Als kind was ze een stil meisje, altijd gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Dat stille veranderde toen Janna van Kooten al op 16-jarige leeftijd het ouderlijk huis, een boerderij op het Groningse platteland, verliet om op zichzelf in Eindhoven te gaan wonen. Nu drie jaar later is Janna wereldkampioen zwemmen en een bekende Nederlander. “Er zijn mensen die met me op de foto willen, dat vind ik zo apart.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Al op 17-jarige leeftijd werd Janna met het estafetteteam Europees kampioen op de 4x200 meter vrije slag en sinds kort is ze op de 4x100 meter zelfs de beste van de wereld. Iets wat ze absoluut niet had verwacht. Het was dan ook wel even wennen aan alle aandacht: van de media, zoals interviews met buitenlandse journalisten, maar ook de vele reacties op social media.

"Zo bijzonder voel ik mezelf niet."

“Ik merk op straat dat mensen me herkennen en om een handtekening vragen. Daar moest ik even aan wennen, want zo bijzonder voel ik mezelf niet. Maar die waardering is natuurlijk hartstikke leuk.”

En zo staat Janna ineens in het middelpunt van de belangstelling. Iets waar ze vroeger als verlegen meisje niet echt van hield. Als boerendochter groeide ze op in een plaatsje in Groningen. En al op jonge leeftijd bleek ze een talentvol zwemmer te zijn. Om het maximale eruit te halen verhuisde ze van Niekerk naar Eindhoven. De stad van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion.

Nogal een stap, maar het ging best goed en al snel had ze het prima naar haar zijn op de etage waar ze woont met andere zwemmers. Zelfs het Brabants pikt ze al een beetje op. "Zo zeg ik al best wel vaak ‘kei’ in een zin. Maar uitspraken als ‘ik ben aangereden’ of ‘ik ben afgewerkt’ klinken niet best, haha.”

"Een keertje shoppen of de bioscoop zorgt voor de juiste balans."

Doordeweeks is ze iedere dag te vinden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Ze traint er zo’n dertig à veertig uur per week om vervolgens in het weekend terug te gaan naar haar ouders, naar de boerderij. Om het zwemmen ook even los te kunnen laten. "De hele tijd 'aan staan’ werkt niet bij mij. Een keertje shoppen, naar de bioscoop of uit eten zorgt voor de juiste balans.”

Een uitlaatklep is ook haar opleiding tot apothekersassistent aan het Summa College. De lessen volgt ze online, maar op woensdagmiddag loopt ze stage bij een apotheek. Na haar zwemcarrière wil ze zeker verder in dit vak en misschien wel doorgroeien tot apotheker.

"Ik droomde als kind van de Olympische Spelen."

Voor nu is haar grootste doel zich te plaatsten voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. "Daar droomde ik als meisje al van. Als het ticket voor Parijs binnen is, komen mijn vader en moeder me aanmoedigen." En juist dat laatste is haar heel veel waard. Het leven en werk op de boerderij gaat immers altijd door. Haar ouders kunnen daarom eigenlijk nooit bij grote wedstrijden komen kijken. Des te mooier dus voor Janna wanneer zij in Parijs wel van de partij kunnen zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!