De winterdip is voorbij! Maar we moeten niet te vroeg juichen

4 maart om 16:27 • Aangepast 15 maart om 02:03
nl
Nu de temperaturen stijgen en het eerder licht wordt, lijkt de winterdip wel voorbij. En dat is een hele verandering na de regen van de afgelopen maanden. Dat stellen ook psychologen. Mensen staan vrolijker op nu het al licht is aan het begin van de dag. En dat is niet het enige wat we merken aan onszelf. "Ga lekker naar buiten, al heb je maar vijf minuten."
Profielfoto van Luuk Glaap
Geschreven door

Het is al licht als je aan je werkdag begint en als je naar huis gaat, is dat nog steeds het geval. En als dan ook nog eens de zon schijnt, is je winterdip volgens neuropsycholoog dr. Leo Ligthart als sneeuw voor de zon verdwenen. "Ik merk dat ik er zelf ook vrolijker van wordt. Ons brein is afhankelijk van licht. En zeker als je net wakker wordt. Mensen moeten dan nog even opstarten en dat gaat sneller wanneer het al licht is. Licht heeft namelijk een positieve werking op ons brein."

Een mogelijke verklaring dus waarom je wellicht vanochtend met een goed gevoel naar je werk bent gegaan en even niet dacht aan je winterdip. "Het is natuurlijk fijner als je je niet helemaal hoeft in te pakken en door de kou moet reizen", vervolgt Ligthart. "Wanneer dat wel moet word je natuurlijk eerder somber. Voor mensen die in een winterdip zitten, kan dit een kantelpunt zijn."

"Pak dat daglicht en dan ben je zo van je winterdip af."

Een winterdip breekt volgens psycholoog Najla Edriouch soms al in de herfst aan. "Je merkt dat mensen die last hebben van een winterdip, minder minder buiten komen wanneer de dagen korter worden en meer behoefte hebben aan slaap. Het eetpatroon wordt ook anders. Zo gaan mensen vaak meer snacken. Daarnaast hebben ze vaak ook minder energie."

Het grauwe en regenachtige weer helpt volgens de Bossche GZ-psycholoog dan ook niet mee. "Je moet echt contact maken met het daglicht en dan helpt het niet als je binnen blijft. Het is veel beter voor je stemming om naar buiten te gaan. En als je dat maar vaak genoeg doet, dan ben je zo van je winterdip af."

"De ochtend is cruciaal voor je dag, daar pak je de meeste winst.

Daglicht is cruciaal en al helemaal samen met stijgende temperaturen. De psychologen hebben nog wel wat tips om het maximale uit je dag te halen met deze zonnige temperaturen. "De ochtendzon is het sterkst en dus kun je maar beter meteen je bed uit en gaan bewegen. Het is echt funest om lang in je bed te blijven liggen, terwijl je al wakker bent", vertelt Ligthart. "Je lichaam is al wakker en door in bed te blijven liggen, word je juist meer moe."

Lekker bewegen dus, ook als je op het werk bent. "Ga in de pauze buiten je lunch opeten of lekker wandelen. En het is nog beter om iemand mee te vragen. Sociaal contact zorgt ervoor dat je vrolijker wordt", legt Edriouch uit. "Al heb je maar vijf minuten. Het is nog steeds beter dan achter je bureau zitten. Je moet echt naar buiten om het daglicht te ervaren en de voordelen ervan te hebben."

Dus hop eruit en aan de slag, al moeten mensen volgens Ligthart ook niet te vroeg juichen. "Natuurlijk gaat het ook weer regenen en moeten we niet meteen denken dat vanaf vandaag iedere dag beter wordt, maar de dagen worden langer en dat geeft mensen echt een positief gevoel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!