Video

Bij deze voedselbank kunnen mensen zelf kiezen wat ze willen eten

5 maart om 07:00 • Aangepast 15 maart om 02:01
nl
Meer dan honderd gezinnen kloppen iedere week voor hulp aan bij Voedselbank-Altena in Sleeuwijk. Zij hoeven sinds kort niet meer af te wachten wat vrijwilligers in het voedselpakket hebben gestopt. De voedselbank is namelijk als een normale supermarkt ingericht en mensen kunnen zelf kiezen wat ze willen eten. Een trend die je bij meer voedselbanken ziet.
Profielfoto van Christiaan Bruil
Geschreven door

Ook in Oss en Tilburg werkt de voedselbank op deze manier. En Den Bosch en Eindhoven volgen binnenkort. Ook daar kunnen mensen die zijn aangewezen op de voedselbank dan net als bij een supermarkt een winkelkarretje pakken en vervolgens langs de schappen lopen om die producten te kiezen die ze graag mee naar huis willen nemen.

Voorheen hadden gebruikers van de voedselbank geen keuze wat ze wilden eten. "De ene week zat er pindakaas in het pakket en de volgende week appelstroop. Nu kunnen mensen zelf kiezen wat ze op hun brood willen", legt Linda Oppenhuizen van Voedselbank-Altena uit.

Gebruikers
Voor gebruikers van de voedselbank maakt de overgang van voedselpakket naar supermarkt een wereld van verschil. "Nu sta je in een leuk winkeltje, terwijl je vroeger buiten in een rij op je beurt stond te wachten", legt een man uit die voorheen afhankelijk was van de voedselbank. "Dan voelde je je erg bekeken. Het is voor mensen een enorme drempel om naar de voedselbank te gaan. Dan is het fijn dat je gewoon een winkeltje kunt binnenlopen."

Voedselverspilling
Zelf mogen kiezen is niet alleen fijn voor de klanten, het voorkomt ook voedselverspilling. "Er wordt minder eten weggegooid, want ze pakken nu de producten die ze echt nodig hebben", zegt Oppenhuizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!