Video

Mitchel doodgereden door auto die veel te hard reed: taakstraf en rijverbod

27 maart om 13:04 • Aangepast 3 april om 02:01
nl
Jan W. (25) uit Geldrop heeft 240 uur taakstraf gekregen voor een dodelijke aanrijding in de zomer van 2022. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. De 22-jarige Mitchel uit Geldrop botste met zijn scooter op de auto van W. en was op slag dood. De automobilist reed 100 waar 50 is toegestaan. Jan W. mag van de rechtbank ook een jaar niet rijden.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 12 op 13 juli 2022 op de Wielewaal in Geldrop. Het was rond half een toen Jan W. nog even naar een vriend ging. Op de kruising met de Linze ging het fout. Mitchel reed vol tegen de zijkant van de Volkswagen Golf van Jan. Op beelden is te zien dat de auto een stuk na het stoplicht stilstaat en de scooter op de grond ligt.

Jan reed rond de 100 kilometer per uur, zo bleek uit een analyse en een rijproef. Je mag daar 50. De stoplichten knipperden oranje en door de bosjes en een schoolhek kon Jan niet goed zien of er verkeer van links kwam. Hij reed weliswaar op een voorrangsweg, maar had, zei de officier van justitie tijdens de zitting, moeten weten dat die kruising een gevaarlijk punt is. Zeker omdat Jan in die buurt is opgegroeid.

De broers en zus van Mitchell droegen een speciale shirt tijdens de zitting.
De broers en zus van Mitchell droegen een speciale shirt tijdens de zitting.

Jan hield vol dat hij hooguit 60 heeft gereden. Maar, de officier van justitie noemde dat ongeloofwaardig. “Het verschil tussen 60 en 100 kent iedere automobilist. Zeker in de bebouwde kom.”

Volgens de rechtbank heeft Jan zeer onvoorzichtig gereden op een onoverzichtelijke kruising, die hij goed kent. Dat Mitchel hem eigenlijk voorrang had moeten geven, doet daar, volgens de rechtbank, niets aan af. Jan had voorzichtiger moeten rijden.

Wel krijgt Jan W. wat minder straf, omdat Mitchel ook niet juist handelde. Die had alcohol en ketamine op en minderde geen vaart toen hij bij de kruising kwam. Hij negeerde de waarschuwingslichten en de twee rijen haaientanden.

Jan W. kreeg naast de maximale taakstraf van 240 uur ook een rijontzegging van een jaar en nog eens een jaar voorwaardelijk. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Als hij binnen twee jaar nog eens in de fout gaat, dan krijgt hij die voorwaardelijke straffen alsnog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!