Marijnen in juli burgemeester af

ROOSENDAAL - Burgemeester Michel Marijnen van Roosendaal heeft zijn vertrek aangekondigd. Op 1 juli dit jaar gaat hij met pensioen. Hij wordt dan een week later 65 jaar oud.
Marijnen (CDA) is nu twintig jaar burgemeester van Roosendaal. Daarvoor was hij tien jaar lang eerste burger van de Friese gemeente Skarsterlan. Hij is een van de langst zittende burgemeesters van Noord-Brabant, sinds april 1990. Marijnen wordt geprezen als een betrokken en gedegen bestuurder.
Michel Marijnen werd op 8 juli 1945 in Den Haag geboren. Hij komt uit een katholiek politiek nest. Zijn vader Victor Marijnen was landbouwminister, burgemeester van Den Haag en van 1963 tot 1965 minister-president. Zoon Michel studeerde rechten in Leiden.
Herindeling
Onder Marijnen werd Roosendaal in 1997 geherindeeld met Wouw. Daarmee groeide de stad uit tot de zesde gemeente van Noord-Brabant en qua grootte nu vergelijkbaar met Oss (ongeveer 78.000 inwoners).
Michel Marijnen was sinds 2008 geregeld landelijk en internationaal in het nieuws omdat hij alle coffeeshops sloot. Hij werd mede door zijn optreden, onlangs door het tijdschrift Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste burgemeester van Nederland. Ook burgemeester Polman van buurgemeente Bergen op Zoom kreeg die titel.
Er zijn twee Brabantse burgemeesters die nog langer in een en dezelfde gemeente werken. Dat is Andre Osterloh die in 1986 in Hoeven aan de slag ging. In 1997 ging het dorp op in het veel grotere Halderberge. Burgemeester Jan van Maasakkers van Gemert-Bakel zit daar sinds 1989.


Meer over dit onderwerp:
marijenen burgemeester roosendaal