Artikelen over Brabant Kiest

Water Natuurlijk behaalt meeste zetels in voorlopige uitslagen waterschapsverkiezingen

Zoals het er donderdagmiddag naar uitziet heeft de partij Water Natuurlijk bij alle Brabantse waterschappen meer zetels dan vier jaar geleden behaald. De partij is in drie van de vier waterschappen ook de grootste. Ook VVD en CDA hebben het goed gedaan. De uitslagen zijn nog voorlopig, de definitieve uitslag volgt maandag. Nieuwe leden worden donderdag 28 maart geïnstalleerd en regeren dan de komende vier jaar.

Schotse Hooglanders grazen op de Strabrechtse Heide (Heeze) in het water. (Foto: ANP)

SP'er Mariëlla snapt niet waarom mensen op Forum stemden: 'Van een auto wil je toch ook alles weten'

De campagneposter siert nog steeds de Boxmeerse voordeur van SP'er Mariëlla van Wijnen-Heijs. Maar de campagnefolders liggen inmiddels bij het oud papier. Van Wijnen is behoorlijk verbaasd over het stemgedrag van de Brabantse kiezers en de winst van Forum voor Democratie. "Als mensen een auto kopen of een televisie, dan gaan ze goed uitzoeken, wat die allemaal kan. En Forum voor Democratie, die heeft geen programma."

SP'er Mariëlla van Wijnen-Heijs

Hans Smolders eist aftreden van wethouder na uitspraken over Forum voor Democratie op Twitter

"Dit is smaad en laster. Ze is een slecht verliezer. Dit is een wethouder onwaardig." De boosheid knalt door de telefoon. Hans Smolders van Lijst Smolders in Tilburg snapt niets van de tweet van wethouder Marcelle Hendrickx van D66 waarin ze fel uithaalt naar Hans Smolders en Forum voor Democratie. Smolders, die als lijstduwer op de lijst van Forum stond, heeft meteen een spoeddebat aangevraagd en wil dat ze aftreedt. Aanstaande maandagavond wordt dat spoeddebat gehouden.

Smolders eist aftreden van Hendrickx na uithaal in tweet.

Optelfouten en onverwacht hoge opkomst zorgden voor vertraging bij stemmen tellen

Een aantal gemeenten was donderdagochtend nog druk bezig met het tellen van stemmen van de Brabantse Statenverkiezingen. Zes gemeenten buffelden tot diep in de nacht door, maar besloten uit zorgvuldigheid eerst een uiltje te knappen voordat de stembiljetten weer door hun vingers gingen. Zo bleken in Hilvarenbeek in twee processen-verbaal optelfouten geslopen. Daarop werd besloten de stembiljetten opnieuw op tafel te gooien.

In sommige gemeenten worden de stemmen opnieuw geteld (Foto: ANP)