Vincents Lichtlab in Nuenen

Wat is licht en hoe werkt kleur? In Vincents Lichtlab kun je op een verrassende manier de effecten van licht en kleur zelf ontdekken. Net als Vincent van Gogh in zijn tijd. Een unieke ervaring. Hij experimenteerde in zijn schilderijen met licht en perspectief. Met vallen en opstaan en vooral doorzettingsvermogen leerde Vincent steeds meer.

“Ik maak steeds wat ik nog niet kan, om het toch goed onder de knie te krijgen”, zegt hij in 1885.

Zo ontdekt hij dat je een rode doek in een donker huisje niet met rood maar met bruin moet verven. Wat gebeurt er dan in je ogen en in je hersens?

Van Gogh wist ook: het ochtendlicht is anders dan het avondlicht, net zoals het licht in de winter anders is dan in de zomer. Ook beïnvloeden kleuren elkaar.

Met het juiste licht laat Vincent zijn werk en de kleuren beter tot hun recht komen. Hij komt erachter dat bepaalde donkere tinten op het doek licht lijken te geven als hij ze tussen de juiste kleuren zet. Hij schreef hierover: “een donkere kleur kan licht lijken”, en past het meteen toe in zijn schilderij De aardappeleters.

In Frankrijk verbetert Vincent zijn kleurtechniek nog verder. Door kleuren niet te mengen, maar ze juist naast elkaar te zetten, komen ze nog beter uit. Bijvoorbeeld rood naast groen en blauw naast geel, die kleuren versterken elkaar. Zijn schilderijen krijgen nog meer expressie. Doorzetter als hij was, ontwikkelde Vincent zijn unieke stijl. Hij blijft er zijn hele leven aan werken …en wordt er wereldberoemd mee. 

25 juli 2024

09:04

Nuenen

Berg 29, 5671 CA

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners