Ambitie & Verlangen

Met foto’s, reclamemateriaal, schilderkunst en karakteristieke voorwerpen vertelt het museum het verhaal van 19e-eeuws Breda: hoe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen de stad in rap tempo veranderen. En hoe dat een nostalgische tegenbeweging in de schilderkunst oproept.

Ambitie en verandering

De opkomst van de (stoom)industrie en de modernisering van de samenleving veranderen de stad. Het eeuwenoude Kasteel wordt Koninklijke Militaire Academie en de vestingwerken worden neergehaald om plaats te maken voor ambitieuze stadsuitbreiding. Fabrieken als Wittouck, Backer & Rueb en Kwatta verschijnen in de stad. Ze brengen welvaart en werkgelegenheid.

Romantisch verlangen

De vooruitgang zorgt tegelijkertijd voor een tegenbeweging: het opvlammen van een verlangen naar vroeger. Dit is voelbaar in de romantische schilderijen en tekeningen van Bredase schilders. Bewonder werken van bijvoorbeeld Huysmans, Kannemans en Van Schendel. De nostalgische Dongense boerentaferelen van onder anderen Allebé en Liebermann geven een idyllisch beeld van het plattelandsleven.

Leuk voor het hele gezin

Ook voor jonge bezoekers (6+) is deze tentoonstelling echt de moeite waard. Volg het ‘Rara-wat-ben-ik-spoor’ over ontdekkingen van vroeger die nu niet meer gebruikt worden en test hoe het met je uitvind skills zit in een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling: de Fabriek van Breda.

24 april 2024

10:47

Stedelijk Museum Breda

Boschstraat 22, 4811 GH

Profielfoto van VisitBrabant en partners
Mogelijk gemaakt door
VisitBrabant en partners