Recept uit Lekker van Streek

Lekker van Streek - Tarte tatin van peer met vanillesaus

Bestrooide tarte Tatin met lekkere bollen vanille-ijs.

Dit heb je nodig

Ingrediënten

  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel boter
  • 2 grote peren
  • 3 plakken bladerdeeg
  • Poedersuiker, ter garnering
  • 2 bollen roomijs

Vanillesaus

  • 250 ml slagroom
  • 2 eidooiers (M)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 0,5-1 vanillepeul

Bereiding

1Doe de suiker samen met de eetlepel water in een klein pannetje en laat dit op een laag vuurtje karamelliseren. Haal het pannetje meteen van het vuur als de suiker lichtbruin verkleurd en smelt er dan de eetlepel boter doorheen. Giet de karamel in de tarte tatin bakvorm.

2Schil de peer en snijd in plakjes.

3Verdeel de perenplakjes op de karamel in de bakvorm. Let hierbij op dat de karamel nog heet kan zijn. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar, rol uit en leg het deeg over de perenplakjes en stop de randjes in. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg.

4Bak de tarte Tatin in circa 15 minuten goudbruin op 180C in de oven.

5Laat de tarte Tatin even een minuut of 5 afkoelen voordat je hem op een bord in éen keer omdraait. Pas hierbij weer op dat de karamel heet zal zijn.

6Bestrooi de tarte Tatin met wat poedersuiker en serveer hem met wat lekkere bollen vanille-ijs.

7Schenk de slagroom in een pannetje en breng langzaam aan de kook.

8In een kom roer je de eidooiers en suiker door elkaar. Halveer de vanillepeul en schraap het merg eruit, meng door het mengsel van de eieren.

9Als de slagroom kookt, giet je het in een dunne straal bij het eimengsel terwijl je het goed door elkaar roert. Let op dat je dit voorzichtig doet, anders zullen de dooiers stollen.

10Schenk terug in de pan en doe ook de leeg geschraapte vanillepeul in de pan. Breng het mengsel nu niet aan de kook, blijf wel roeren tot het voldoende is ingedikt.

11Houd er rekening mee dat de saus bij het afkoelen nog verder indikt. Ik deed een simpel trucje om te kijken of het al goed was: Spatel dopen in de saus, horizontaal houden en met je vinger een streep trekken over de spatel. Als de saus niet terugloopt waar je een streep getrokken hebt is het goed. Haal alleen nog even het vanillestokje uit de saus.

Wil je alle recepten zien? Ga naar de hoofdpagina.