Recept uit Lekker van Streek

Lekker van Streek - Chinese babi pangang

Babi pangang spek met atjar en bamboesaus. Lekker met rijst, komkommer en paksoi.

Dit heb je nodig

Voor de Chinese babi pangang

  • 2 kg buikspek
  • 4 steranijs
  • Zout
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el donkere sojasaus
  • 50 ml lichte sojasaus
  • 50 ml Shoaxing rijstwijn

Voor de saus

  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm gember
  • 1 el sambal oelek
  • 2 el roomboter
  • 2 steranijs
  • 1 el komijnpoeder
  • 210 g tomatenketchup
  • 1 eetlepel suiker
  • Maïszetmeel
  • Scheutje witte wijnazijn
  • 3 el atjar

Voor de rijst

  • Rijst
  • Komkommer
  • Paksoi

Extra nodig

  • Flinke pan
  • Staafmixer met hakmolentje
  • Olie om in te frituren
  • Keukenpapier

Bereiding

1Breng het vlees in koud water (zoveel, tot het onderstaat) met de steranijs, zout, verkruimeld bouillonblokje, twee soorten sojasaus en rijstwijn aan de kook.

2Zet het vuur zacht en laat het vlees afgedekt in circa 2 uur gaarkoken. Schuim het water regelmatig af.

3Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen.

4Pel en hak de ui en de knoflook. Schil en hak de gember fijn.

5Maal de ui, knoflook, gember en sambal tot een gladde boemboe in het hakmolentje van de staafmixer.

6Smelt de boter en bak de boemboe met de steranijs en komijnpoeder circa 10 minuten.

7Meng de tomatenketchup en suiker erdoor. Voeg kokend water toe en breng aan de kook.

8Leng wat maïszetmeel aan met een scheutje water en bind de saus ermee af. Breng op smaak met een scheutje wijnazijn en eventueel nog wat suiker.

9Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur het vlees in circa 3 minuten krokant.

10Laat uitlekken op keukenpapier.

11Snijd het vlees in plakken. Leg de atjar op een schaal, rangschik het vlees erop en lepel de saus erover.

Wil je alle recepten zien? Ga naar de hoofdpagina.