Lekker van Streek

Lekker van Streek - Kaaskroketjes met paprika

Wat heb je nodig?

Kaaskroketten

  • 500 ml groentebouillon
  • 80 g roomboter
  • 100 g bloem
  • 4 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water
  • 2 eieren
  • 1 tl fijne mosterd
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 250 g oude kaas, geraspt
  • 1 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 el fijngehakte lavas of een drupje maggi
Panade
  • 5 eiwitten
  • 10 g bloem
  • 200 g fijn paneermeel
  • 200 g grof paneermeel

1Zet groentebouillon klaar.

2Smelt de boter in een pan. Meng de bloem erdoor. Roer met een houten lepel circa 1 minuut tot de bloem begint te garen.

3Voeg een derde deel van de groentebouillon toe, breng aan de kook en roer met een garde tot een gladde, gebonden saus. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe en wacht elke keer tot de saus gebonden en glanzend is.

4Haal de pan van het vuur en meng er de uitgeknepen gelatine door. Dit is de salpicon.

5Meng één voor één de eieren door de salpicon en breng op smaak met mosterd, wat zout en peper en een snufje nootmuskaat.

6Voeg als laatste de kaas, de bladpeterselie en de lavas toe.

7Giet de salpicon in een vierkante, diepe bak, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot hij koud is en volledig opgesteven. Laat gerust een nacht in de koelkast staan!

8Klop voor de panade de eiwitten los in een kom en roer de bloem erdoor. Doe beide soorten paneermeel in aparte kommen.

9Verdeel de salpicon in 12 gelijke delen van ongeveer 75 gram en vorm met natte handen tot kroketten.

10Wentel de kroketten eerst door het fijne paneermeel, dan door het eiwitmengsel en vervolgens door het grove paneermeel. Zorg dat ze goed gepaneerd zijn. Herhaal het paneren eventueel.

11Laat de gepaneerde kroketten circa 1 uur opstijven in de koelkast.

12Verwarm de olie tot 180 ºC en bak de kroketten met 3 à 4 tegelijk in 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.