Video

Start opruimen puin 't Speelhuis Helmond, eerste bewoners naar huis

30 december 2011 om 16:41
nl
In Helmond is aan het eind van vrijdagmiddag een begin gemaakt met de opruimwerkzaamheden bij theater 't Speelhuis. De eerste omwonenden van het theater zijn al weer naar huis gekeerd. Zo'n zestig bewoners die waren geëvacueerd, slapen vrijdagavond weer thuis. Voor een dertigtal anderen geldt dat ze minstens een week niet hun huis in kunnen.
Geschreven door

Volgens de gemeente Helmond mogen de bewoners van de 18 paalwoningen in elk geval nog niet terug. Er moet eerst een bouwkundig onderzoek plaatsvinden om te onderzoeken of de woningen veilig zijn. De bewoners verblijven voorlopig in een hotel. Sommigen mochten vrijdagmiddag even naar huis om spullen uit hun woning te halen.

De bewoners van het appartementencomplex Kloosterhof en omgeving mogen onder begeleiding van brandweer, politie of verzekeringsexpert terug naar hun woning om te bekijken of ze er weer veilig kunnen verblijven.

De gemeenteraad van Helmond heeft vrijdagmiddag om 17.00 uur een extra vergadering gehouden, gevolgd door een persconferentie.
Brandhaarden
De laatste grote brandhaard bij ’t Speelhuis was vrijdagochtend geblust. De brandweer was nog wel de hele ochtend bezig met nablussen. Van bovenaf is goed te zien dat 't Speelhuis compleet verwoest is.

De omgeving van ’t Speelhuis was lange tijd afgesloten met schermen. Rond halfeen werd de buitenste ring met hekken verwijderd, waardoor het verkeer weer langs het theater kan rijden. Alleen het direct getroffen gebied is nu nog afgesloten.
'Hart uit Helmond gerukt'
Burgemeester Fons Jacobs was vrijdagmorgen bij de plek des onheils. Door de brand in het Speelhuis is volgens hem ‘het hart uit Helmond gerukt’. "In hoeverre je dat nog terug kunt krijgen, is de vraag", aldus Jacobs.
Reddeloos verloren
Volgens Abel Blom, zoon van architect Piet Blom die 't Speelhuis ontwierp, is het gebouw reddeloos verloren. Toch geeft hij de hoop op herstel nog niet op: "Ik was bang dat er helemaal niets meer van over was, maar de buitenkant staat nog. Het blijft een gebouw, maar wel met een enorm sentiment. Voor mij was dit de start in de architectuur. Helmond en 't Speelhuis doen veel met mij", aldus Blom, die een paar jaar geleden nog hielp bij een verbouwing van het theater.
Zwarte schermen
Bij de brand is een kleine hoeveelheid asbest vrijgekomen. De asbestdeeltjes zijn tijdens de grote brand meteen hoog de lucht in geslingerd. Bij het gebouw zijn zwarte schermen geplaatst om de plaats waar stukken met asbest liggen. Volgens burgemeester Fons Jacobs wordt er vrijdag onderzoek gedaan naar de asbest.
Gevaar gezondheid
Hoewel het slechts om hele kleine asbestvezels gaat, is er wel een gevaar voor de gezondheid. "De asbestdeeltjes zijn meegegaan in de pluim, in hogere luchtlagen. Ze zijn in hele klein concentraties op wellicht kilometers afstand neergekomen. Je praat dan over enkele vezeltjes. Die zijn ook niet te traceren en niet te zien. Maar asbestvezels zijn niet goed", aldus Joost van den Broek van de brandweer.
Bibliotheek
De bibliotheek van Helmond is gespaard gebleven en heeft alleen lichte waterschade opgelopen. De bibliotheek is vrijdag dicht gebleven.
Servicenummers
Mensen met vragen over de brand kunnen contact opnemen met het Klant Contact Centrum, via 14 0492 of 0492-587777. Bewoners in de directe omgeving die schade hebben aan hun woning of eigendommen, kunnen contact opnemen met de Alarmcentrale van Stichting Salvage, tel. 020-6516060 (meldingsnummer is 4884).

Informatie over geplande voorstellingen in 't Speelhuis wordt op 2 januari bekendgemaakt op de website van de gemeente Helmond.

Verslaggever Rob van Kaathoven is bij 't Speelhuis in Helmond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.